Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Κούβελας, Χρήστος el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:07:03Z
dc.date.available 2015-11-25T03:16:37Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14565
dc.title Γλυκαιμικός δείκτης τροφίμων el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Τρόφιμα el
heal.keyword Υδατάνθρακες el
heal.keyword Σάκχαρα el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2012-01-01 el
heal.abstract Τα τελευταία χρόνια έγινε κατανοητό ότι διαφορετικά τρόφιμα που περιέχουν ιδία ποσότητα υδατανθράκων δεν έχουν την ιδία επίδραση στα επίπεδα σακχάρου του αίματος. O γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας τρόπος να καταταχτούν τα τρόφιμα που περιέχουν υδατάνθρακες συμφώνα με τον βαθμό που αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρου του αίματος μετά το φαγητό. Ο γλυκαιμικός δείκτης έχει περισσότερο να κάνει με την ποιότητα των υδατανθράκων, παρά με την ποσότητα,η παράμετρος που έχει να κάνει με την ποσότητα είναι το γλυκαιμικό φορτίο καθώς λαμβάνει υπόψη της την ποσότητα των υδατανθράκων που καταναλώνονται ανά μερίδα και προσδιορίζει την ολική γλυκαιμική επίδραση του τροφίμου .Υπάρχουν επίσης παράγοντες που επηρεάζουν τον γλυκαιμικό δείκτη όπως η ποικιλία του τροφίμου, το μέγεθος της δομικής μονάδας , η παρουσία των άπεπτων φυτικών ινών, η ποληγευματική δράση, η ωρίμανση του τροφίμου, η αναλογία αμυλόζης και αμυλοπεκτίνης ακόμα και η μέθοδος μαγειρέματος .Για να μειωθεί ο γλυκαιμικός δείκτης στα τρόφιμα προστίθενται διάφορα συστατικά όπως το PolyGlycopleX (PGX®), ισουμαλτόζη, φρουκτόζη , κανέλα και κιτρικό οξύ, προθήκη πρωτεϊνών και μιγμάτων παχύρευστων ινών .Οι υδατάνθρακες έχουν ξεχωριστή σημασία, τόσο σε μια διατροφή που στοχεύει στην πρόληψη της εμφάνισης του σακχαρώδη διαβήτη, όσο και για τη δίαιτα που θέλει να ρυθμίσει τα επίπεδα του σακχάρου ενός διαβητικού ατόμου .Η μέτρηση των υδατανθράκων από τις τροφές που καταναλώνονται συμβάλλει στον καλύτερο έλεγχο του ζαχάρου του αίματος και στην αποφυγή ή στην καθυστέρηση των επιπλοκών που σχετίζονται με τον σακχαρώδη διαβήτη. Αυτό συμβαίνει γιατί οι υδατάνθρακες επηρεάζουν, περισσότερο από άλλα θρεπτικά συστατικά, το ζάχαρο αίματος (γλυκόζη αίματος).Η κατανάλωση τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη και άρα απότομη αύξηση του σακχάρου στο αίμα συνδέεται με την αύξηση της παχυσαρκίας ,του ενδοκοιλιακού λίπους και των καρδιαγγειακών νοσημάτων .Αντίθετα η κατανάλωση κυρίως τροφών με χαμηλό και μεσαίο γλυκαιμικό δείκτη ανεβάζει με βραδύτερο ρυθμό το σάκχαρο, οι απαιτήσεις για ινσουλίνη μικραίνουν, και έτσι ο οργανισμός προστατεύεται από τις απότομες μεταπτώσεις του σακχάρου, η ενεργητικότητα διατηρείται, η πείνα ελαττώνεται και, το πιο σημαντικό μειώνεται ο ρυθμός αποθήκευσης σωματικού λίπους el
heal.advisorName Αργύρη, Κωνσταντίνα el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 72 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές