heal.abstract |
Η παρούσα μελέτη αποτελεί μία προσπάθεια καταγραφής των βασικών εργαλείων και εγκαταστάσεων που χρησιμοποιούνται στην γαλακτοβιομηχανία κατά την επεξεργασία του γάλακτος για την παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων. Για την καλύτερη εξυπηρέτηση του σκοπού αυτού, η εργασία χωρίζεται σε τέσσερα επιμέρους κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στα γενικά χαρακτηριστικά του γάλακτος, τα θρεπτικά συστατικά και τους διαφόρους τύπους με τους οποίους συναντάται στην κατανάλωση. Στη συνέχεια, αναγράφονται τα κυριότερα γαλακτοκομικά προϊόντα και γίνεται αναφορά στην ευρωπαϊκή νομοθεσία που διέπει την προσφορά τους στο καταναλωτικό κοινό.Το δεύτερο κεφάλαιο αναφέρεται στον γαλακτοκομικό κλάδο στην Χώρα μας. Δίνεται μία σύντομη ιστορική αναδρομή στην ανάπτυξή του και αναλύονται τα βασικά χαρακτηριστικά της ελληνικής γαλακτοβιομηχανίας αλλά και των μεγεθών της αγοράς στην οποία δραστηριοποιούνται οι γαλακτοβιομηχανίες. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα μεγέθη της αγοράς όσον αφορά την παραγωγή και διάθεση γαλακτοκομικών προϊόντων στην Χώρα μας.Στο τρίτο κεφάλαιο, γίνεται εκτενής αναφορά στα εργαλεία και τις εγκαταστάσεις που απαιτούνται στη γαλακτοβιομηχανία. Γίνεται αναφορά στις παραδοσιακές αλλά και τις σύγχρονες τεχνολογίες που χρησιμοποιούνται γενικότερα στις γαλακτοβιομηχανίες αλλά και συγκεκριμένα σε όλα τα στάδια επεξεργασίας του γάλακτος.Στο τέταρτο κεφάλαιο αναφέρονται οι κυριότερες γαλακτοβιομηχανίες που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά. Αρχικά, δίνονται τα βασικά στοιχεία του κλάδου και αναφέρονται τα μερίδια αγοράς των γαλακτοβιομηχανιών που τον απαρτίζουν και στη συνέχεια καταγράφονται τα βασικά χαρακτηριστικά των μεγαλύτερων γαλακτοβιομηχανιών του κλάδου.Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύονται τα βασικά συμπεράσματα όπως προκύπτουν από την ανάλυση των στοιχείων που εμπεριέχονται στην παραπάνω μελέτη. |
el |