Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παραγωγή και μεταποίηση της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία: ένα υποψήφιο προϊόν Π.Γ.Ε.

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Καβάγιας, Ιωάννης el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:07:05Z
dc.date.available 2015-11-25T03:16:38Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14570
dc.title Παραγωγή και μεταποίηση της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών στην Αιτωλοακαρνανία: ένα υποψήφιο προϊόν Π.Γ.Ε. el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Ελιές el
heal.keyword Καλλιέργεια el
heal.keyword Ποικιλίες el
heal.keyword Εμπορία el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2012-01-01 el
heal.abstract Το ιερό δέντρο της ελιάς, οι πολύτιμοι καρποί του και το ελαιόλαδο αποτελούν μία σταθερή αξία σε όλη τη διάρκεια της ιστορίας τόσο του τόπου όσο και των άλλων χωρών της Μεσογείου. Από την 3η χιλιετία πχ (πρώιμη χαλκοκρατία), τα προϊστορικά και μινωικά χρόνια, στην κλασσική Ελλάδα και το Βυζάντιο το δέντρο της ελιάς διαδραματίζει έντονη την παρουσία του. Πληροφορίες από αρχαιολογικά ευρήματα πιστοποιούν την ευρεία διάδοση του δέντρου και τη χρήση του ελαιοκάρπου στην καθημερινή ζωή των ανθρώπων. Παράλληλα βέβαια η ελαιοκαλλιέργεια συμπίπτει με ένα ανώτερο στάδιο πολιτισμού. Όσο δηλαδή αναπτύσσεται ο πολιτισμός το ελαιόλαδο γίνεται πιο πολύτιμο. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής πραγματοποιείται στη λεκάνη της Μεσογείου, όπου οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδανικές. Αποτελεί σημαντικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής τόσο ως καρπός αλλά κυρίως επειδή αυτός παράγει το ελαιόλαδο. Συγκεκριμένα στο νομό Αιτωλοακαρνανίας η συστηματική καλλιέργεια αγγίζει το 40% του αγροτικού εισοδήματος με κυρίαρχη παραγωγή την ελιά Καλαμών, την Κορωνέικη (λαδοελιά) και την κονσερβοελιά Αγρίνιου. Κατά τη διεξαγωγή της παρούσας πτυχιακής μελέτης θα αναφερθούμε γενικά στο φυτό της ελιάς, στα βοτανικά χαρακτηριστικά του, στις ποικιλίες, καθώς και στη διαδικασία επεξεργασίας της επιτραπέζιας ελιάς Καλαμών μέσα από το εργοστάσιο Αιτωλική γη του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Μία περιοχή στην οποία οι κλιματολογικές και εδαφικές συνθήκες συντελούν στην δημιουργία ενός ΠΓΕ προϊόντος. Έπειτα θα οριστούν τα θρεπτικά συστατικά του προϊόντος, όπως και οι ασθένειες που απειλούν το δέντρο και τον ίδιο τον καρπό. Βαρύτητα θα δοθεί επίσης στο σύστημα ανάλυσης επικινδυνότητας στα κρίσιμα σημεία ελέγχου (ΗΑΟΌΡ) και παράλληλα στην εφαρμογή αυτού στην επεξεργασία της επιτραπέζιας ελιάς. Σε τελικό στάδιο μας ενδιαφέρει το εμπόριο του προϊόντος, αφού η Ελλάδα αποτελεί τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Εφόσον αναφερθούμε στη ζήτηση, την προσφορά και την αγορά του προϊόντος, θα δώσουμε τα συμπεράσματά μας και προοπτικές εξέλιξης που αφορούν τον κλάδο της ελαιοκαλλιέργειας. el
heal.advisorName Ζακυνθινός, Γεώργιος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 122 *


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics