heal.abstract |
Τα Κύθηρα έχουν πληθυσμό 3.354 κατοίκους (απογραφή 2001). Η ομώνυμη πρωτεύουσα του νησιού έχει 579 κατοίκους, ενώ σημαντικά χωριά είναι το Λιβάδι με 370 και ο Ποταμός με 400 κατοίκους. Οι υπόλοιποι κάτοικοι βρίσκονται σε πολλά (σχεδόν 60) μικρά γραφικά χωριά, διάσπαρτα σε όλη την έκταση του νησιού. Το νησί διοικητικά αποτελεί ένα Δήμο που μαζί με την κοινότητα Αντικυθήρων του ομώνυμου γειτονικού νησιού, υπάγονται στην Επαρχία Κυθήρων η οποία ανήκει στη Νομαρχία Πειραιώς. Ιστορικά τα Κύθηρα και τα Αντικύθηρα υπάγονται στα Επτάνησα.Η βασική αγροτική δραστηριότητα των κατοίκων είναι η καλλιέργεια της ελιάς και του αμπελιού, ενώ η κτηνοτροφία κυριαρχεί στα ορεινά. Πλεονέκτημα παρουσιάζει όμως και η μελισσοκομία λόγω κλίματος και πλούσιας μελισσοκομικής χλωρίδας.Η Γεωργία και η κτηνοτροφία ήταν οι βασικές παραγωγικές δραστηριότητες των Κυθηρίων τους προηγούμενους αιώνες, αν και η κυθηραϊκή γη είναι άγονη και η αγροτική παραγωγή ποτέ δεν ήταν μεγάλη. Οι περισσότερες εκτάσεις καλλιεργούνταν, ειδικά μάλιστα αν σκεφτούμε ότι κάποτε ο πληθυσμός έφτανε τι 13.000 - 15.000 κατοίκους. Σήμερα καλλιεργούνται ελάχιστες εκτάσεις. Η αγροτική δραστηριότητα είναι μικρή αλλά σταθερή και ποιοτική. Η Βιολογική Γεωργία αναπτύσσεται διαρκώς. Τα καλλιεργούμενα φυτά είναι τα σιτηρά όπως κριθάρι, σιτάρι και καλαμπόκι, καθώς επίσης και τα όσπρια όπως κουκιά, ρεβίθια, φακές, βίκος και λαθούρι (φάβα). Η αμπελουργία είναι και σήμερα μία από τις βασικές ασχολίες των γεωργών. Τα δέντρα που καλλιεργούνται είναι η ελιά, η χαρουπιά, η συκιά, η δαμασκηνιά, η αμυγδαλιά, η αχλαδιά. Οι άγριες αχλαδιές είναι από τα πιο γνωστά δέντρα. Πολύ παλαιότερα υπήρχαν πολύ μικρές καλλιέργειες σε λινάρι, βαμβάκι και καπνό. Στην κτηνοτροφία των Κυθήρων υπάρχουν τα πρόβατα οι κατσίκες και οι χοίροι, ενώ στα βοοειδή υπάρχει περιορισμένη δραστηριότητα. Επίσης υπάρχουν και ορνιθοτροφεία. Από το γάλα των αιγοπροβάτων παράγεται τυρί το οποίο είναι πολύ καλής ποιότητας και διατίθεται στην αγορά.Το μέλι των Κυθήρων είναι το πιο φημισμένο προϊόν και αυτό το δικαιολογεί στην καλύτερη ποιότητά του. Το θυμάρι που ευδοκιμεί στο νησί, είναι η βασική τροφή της μέλισσας και δίνει μία άλλη γεύση στο μέλι. Η μελισσοκομία πρέπει να ήλθε στα Κύθηρα από τους Μινωίτες. Επίσης στα Κύθηρα παράγεται και μία άλλη ποικιλία μελιού. Είναι το μέλι Ερείκης όπου οι μέλισσες τρέφονται με γύρη από αυτό το φυτό. Στον κλάδο της μελισσοκομίας δραστηριοποιείται ο Μελισσοκομικός Συνεταιρισμός με περίπου 40 μελισσοκόμους. Οι περισσότεροι μελισσοκόμοι βρίσκονται σε νεαρή και παραγωγική ηλικία, βλέπουν σοβαρά την μελισσοκομία αφού θεωρείται μία ενασχόληση που δεν θα ατονήσει. Και αυτό γιατί οι ευεργετικές ιδιότητες του μελιού, του βασιλικού πολτού καθώς και όλων των προϊόντων και παραγώγων της κυψέλης είναι αδιαμφισβήτητες και παγκοσμίως γνωστές.Η συνολική παραγωγή φτάνει τους 10 τόνους ετησίως. To μέλι των παραγωγών τυποποιείται παρουσία των ιδίων, από το τυποποιητήριο του Συνεταιρισμού. Στην ετικέτα, αναγράφεται το όνομα του παραγωγού. Εξάγονται 1 - 2 τόνοι ετησίως κυρίως στις Η.Π.Α. Ο συνεταιρισμός έχει προχωρήσει σε κατάθεση αίτησης για Π.Ο.Π. (Προστατευόμενη Ονομασία Προέλευσης) στο μέλι του και πραγματοποιεί δειγματοληπτικούς ελέγχους σε αυτό. |
el |