heal.abstract |
Στην παρούσα εργασία έγινε προσπάθεια αφενός να γίνει μια βιβλιογραφική ανασκόπηση των υπαρχόντων βλαβερών εντόμων στους χώρους αποθήκευσης δημητριακών, και αφετέρου των εντόμων που εμφανίζονται στους αποθηκευμένους χώρους σιτηρών του νομού Λακωνίας. Επιπρόσθετα, δόθηκε έμφαση στους τρόπους αντιμετώπιση τους. Το πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται σε γενικά στοιχεία που έχουν να κάνουν με τα χαρακτηριστικά των δημητριακών, την μορφολογία και τον σκοπό της καλλιέργειάς τους. Επίσης γίνεται αναφορά στην εποχή σποράς τους, στο χρόνο συγκομιδής τους αλλά και στη διατροφική τους αξία.Στο δεύτερο κεφάλαιο περιγράφονται τα πιο σημαντικά βλαβερά εντόμων για της αποθήκες σιτηρών. Αναφέρονται ο βιολογικός κύκλος, η μορφολογία τους και οι ζημιές που προκαλούν. Επίσης, δίνεται έμφαση στα έντομα, όπως η Εφεστία των Αλεύρων ή Μεσογειακό Σκουλήκι των Αλεύρων, η Πλόντια των Αποθηκών, το Σκαθάρι του Σιταριού, το Σκαθάρι των Αλεύρων, που συναντήσαμε (κατά την επίσκεψη) στις αποθήκες σιτηρών της Λακωνίας, συγκεκριμένα στη Σπάρτη. Το τρίτο κεφάλαιο αναλύει τους υπάρχοντες τρόπους προκειμένου να επιτευχθεί ο έλεγχος των εντόμων που προκαλούν ζημιές των αποθηκευμένων σιτηρών. |
el |