heal.abstract |
Η πατάτα (Solanum tuberosum L.) παίζει σπουδαίο ρόλο στην ανθρώπινη διατροφή και είναι μακράν η πιο σημαντική καλλιέργεια λαχανικών από άποψη ποσότητας, που παράγεται και καταναλώνεται παγκοσμίως. Η πατάτα (Solanum tuberosum L.) ανήκει στην οικογένεια Solanaceae και είναι ετήσιο φυτό, ποώδες όπου προορίζεται για την παραγωγή βρώσιμων κονδύλων. Μερικές από τις κυριότερες ποικιλίες πατάτας είναι η Spunta, η Bellini, η Mondial, η Fabula κ.α. Για την ταχεία, σταθερή και φυσιολογική ανάπτυξη των κονδύλων της πατάτας απαιτείται άφθονη παροχή θρεπτικών συστατικών η οποία επιτυγχάνεται μέσω της λίπανσης. Οι καλλιεργούμενες ποικιλίες πατάτας έχουν διαφορετικές απαιτήσεις σε θρέψη και η αντίδραση τους στη λίπανση παρουσιάζει διαφοροποιήσεις. Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να αξιολογηθεί η επίδραση της λίπανσης σε όψιμη καλλιέργεια των ποικιλιών Spunta, Voyager και Lady Rosetta, στη Μεσσηνία. Η πειραματική διαδικασία διεξήχθη στο χώρο του εργαστηρίου εδαφολογίας του Α.Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας κατά την περίοδο Φεβρουάριος 2012 έως Μάιος 2012. Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκε λίπανση, με οργανικά λιπάσματα, σε δύο διαφορετικά επίπεδα αζώτου (4,4 και 7,4g Ν ανά φυτό), δύο διαφορετικά επίπεδα καλίου (4 και 6,6g Κ ανά φυτό) και δύο διαφορετικά επίπεδα φωσφόρου (3,1 και 5,2 Ρ ανά φυτό). Κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης των φυτών μετρήθηκε το ύψος των φυτών, ο αριθμός των φύλλων και η περιεχόμενη χλωροφύλλη στο 3° και 6° φύλλο. Κατά τη συγκομιδή μετρήθηκαν παράμετροι της βλαστικής ανάπτυξης των φυτών όπως νωπό και ξηρό βάρος, ο αριθμός και το βάρος των παραγόμενων κονδύλων καθώς και τα ανόργανα στοιχεία (κάλιο, νάτριο, φώσφορο). |
el |