heal.abstract |
Στην παρούσα πτυχιακή εργασία παρουσιάζονται κάποια στοιχεία τα οποία έχουν τεκμηριωθεί από μελέτες που έχουν γίνει σε επιστημονικό επίπεδο κατά περιόδους, με σκοπό τον προσδιορισμό των φθαλικών ενώσεων σε δείγματα αλκοολούχων ποτών (τσίπουρο, τσικουδιά, ούζο) και αιθυλικής αλκοόλης, καθώς και της θέσπισης ορίων συγκέντρωσης των φθαλικών εστέρων που επιτρέπονται για κάθε είδος δείγματος. Επίσης ,η θέσπιση ορίων συγκέντρωσης στα συγκεκριμένα προϊόντα συμβάλει στον περιορισμό των κινδύνων στην υγεία των καταναλωτών των προϊόντων αυτών. Αρχικά, στο πρώτο κεφάλαιο αναφέρεται το πότε παράχθηκαν για πρώτη φορά οι φθαλικοί εστέρες ,τι είναι ,οι χρήσεις τους γενικά ,αλλά και ως πλαστικοποιητές. Στη συνέχεια αναφέρονται οι παράγοντες που επηρεάζουν τη μετανάστευση των φθαλικών εστέρων από τα υλικά και οι κατηγορίες προϊόντων στα οποία μεταναστεύουν. Ακόμη, περιγράφονται οι επιπτώσεις που προκαλούν οι φθαλικοί εστέρες στην υγεία και το περιβάλλον, σύμφωνα με αποτελέσματα ερευνών τα οποία προέκυψαν από πειράματα σε ζώα, ανάλυση δειγμάτων και μελέτες που πραγματοποιήθηκαν σε ανθρώπους. Επιπρόσθετα ,αναλύονται οι κυριότεροι φθαλικοί εστέρες ,οι φυσικοχημικές τους ιδιότητες ,οι χρήσεις και οι τρόποι έκθεσης σε αυτούς. Στο δεύτερο κεφάλαιο δίνεται η ισχύουσα νομοθεσία για τους φθαλικούς εστέρες και την ύπαρξη αυτών στα τρόφιμα και αλκοολούχα ποτά μέσα σε επιτρεπτά όρια συγκέντρωσης, καθώς και οι ανεκτές ημερήσιες δόσεις που μπορούν να καταναλωθούν. Ακόμη, αναφέρονται τα επιτρεπτά όρια ειδικής μετανάστευσης τα οποία πιστοποιούν την ύπαρξη των φθαλικών εστέρων στα υλικά που προορίζονται να έρθουν σε επαφή με τα τρόφιμα . Επίσης, δίνονται οι κατηγορίες στις οποίες ταξινομούνται τα αλκοολούχα ποτά (τσίπουρο, τσικουδιά, ούζο) και το οινόπνευμα ,τα χαρακτηριστικά που πρέπει να πληρούν, καθώς και το επιτρεπτό όριο του φθαλικού εστέρα που χρησιμοποιείται για τη μετουσίωση της αιθυλικής αλκοόλης ,σύμφωνα με τη νομοθεσία. Στο τρίτο κεφάλαιο αναφέρεται η θεωρία της μεθόδου και αναλύονται τα μέρη του οργάνου που χρησιμοποιείται για την ανίχνευση της ύπαρξης των φθαλικών ενώσεων. Στη συνέχεια περιγράφεται η τεχνική της μεθόδου (υγρή χρωματογραφία υψηλής απόδοσης (HPLC)), που χρησιμοποιήθηκε για την ανάλυση και τον ποσοτικό προσδιορισμό των φθαλικών εστέρων σε δείγματα αλκοολούχων ποτών (τσίπουρο, τσικουδιά, ούζο) και οινοπνεύματος.Στο τέταρτο και τελευταίο κεφάλαιο γίνεται περιγραφή και παρουσίαση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν από την εφαρμογή της μεθόδου ποσοτικού προσδιορισμού των φθαλικών εστέρων σε δείγματα αποσταγμάτων στεμφύλων σταφυλής (τσίπουρο, τσικουδιά) ,ούζου και οινοπνεύματος που αναλύθηκαν κατά περιόδους .Τέλος, με βάση τα αποτελέσματα διεξάχθηκαν συμπεράσματα ,που αφορούσαν τον χαρακτηρισμό των δειγμάτων σε κανονικά και μη κανονικά, ανάλογα με το όριο συγκέντρωσης των φθαλικών εστέρων σε κάθε δείγμα που εξετάστηκε. |
el |