heal.abstract |
Το ελαιόλαδο είναι ένα από τα πιο πολύτιμα έλαια, το οποίο καταναλώνεται με μεγάλη συχνότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες Μεσογειακές χώρες και το οποίο διακρίνεται για την θρεπτική του αξία, καθώς περιέχει πλήθος πολύτιμων μικροσυστατικών. Μερικά από τα μικροθρεπτικά συστατικά του ελαιολάδου που είναι σημαντικά για την ανθρώπινη υγεία είναι οι πολυφαινόλες και οι τοκοφερόλες (βιταμίνη Ε), οι οποίες έχουν αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλουν στην πρόληψη και αντιμετώπιση πολλών ασθενειών. Η παρούσα μελέτη προσπαθεί να διερευνήσει τον ρόλο των πολυφαινολών ως αντιοξειδωτικά στο ελαιόλαδο, αναλύοντας τον τρόπο δράσης τους και την προστατευτική τους επίδραση στην υγεία. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά στο δέντρο της ελιάς, στο ιδανικό κλίμα καρποφορίας της, καθώς και στους τύπους του ελαιόλαδου. Αναλύονται τα κριτήρια κατηγοριοποίησής του, η σύστασή του και οι παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητά του. Επιπλέον, παρατίθενται οι θεραπευτικές του ιδιότητες στην υγεία του ανθρώπου. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια βιβλιογραφική! αναφορά στην χημεία των πολυφαινολών με επιμέρους αναφορές στις πηγές, στους μηχανισμούς αντιοξειδωτικής δράσης και στην προστατευτική τους επίδραση στην υγεία. Γίνεται, επίσης, λεπτομερής αναφορά στις πολυφαινόλες του ελαιόλαδου. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αντιοξειδωτικά και οι μηχανισμοί δράσης τους. Παρατίθενται, επιπλέον, οι κατηγορίες των αντιοξειδωτικών, οι πηγές τους και παρουσιάζονται τα κύρια αντιοξειδωτικά του ελαιόλαδου. Τέλος, στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται ανάλυση των εργαστηριακών μεθόδων απομόνωσης πολυφαινολών, όπως είναι για παράδειγμα η μέθοδος της Υγρής Χρωματογραφίας Υψηλής Απόδοσης (ΗΡLC). |
el |