Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Η χρήση και η επεξεργασία του νερού στην βιομηχανία τροφίμων: απαιτήσεις, αναλύσεις, μέθοδοι επεξεργασίας

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Κλαμπατσέας, Παναγιώτης el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:07:17Z
dc.date.available 2015-11-25T03:16:44Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14590
dc.title Η χρήση και η επεξεργασία του νερού στην βιομηχανία τροφίμων: απαιτήσεις, αναλύσεις, μέθοδοι επεξεργασίας el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Βιομηχανία ειδών διατροφής el
heal.keyword Νερό el
heal.keyword Επεξεργασία el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2012-01-01 el
heal.abstract Η μόλυνση του νερού είναι ένα μεγάλο ζήτημα της εποχής, το οποίο προκαλεί πολλά προβλήματα, ασθένειες και χρήζει ταχείας λύσης για αποφυγή ιδιαίτερα δυσμενών συνεπειών για το μέλλον. Είναι γεγονός ότι κάθε χρόνο περίπου 2.187.000 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους εξαιτίας του μολυσμένου νερού και των ασθενειών που προκαλεί. Για να τηρούνται οι ποιοτικές προδιαγραφές για το πόσιμο νερό, οι υπεύθυνες επιχειρήσεις ύδρευσης και οι βιομηχανίες τροφίμων απαιτείται να διασφαλίζουν, με τα κατάλληλα μέτρα προστασίας την πολύ καλή ποιότητα των επιφανειακών και των υπόγειων υδάτων, εφαρμόζοντας τις κατάλληλες και απαραίτητες μεθόδους επεξεργασίας του νερού πριν από τη διάθεση του.Το νερό αποτελεί σημαντικό παράγοντα σε μια βιομηχανία τροφίμων καθώς συμμετέχει σε μεγάλο αριθμό εφαρμογών και διαδικασιών οι οποίες απαιτούν νερό πολύ καλής ποιότητας και υψηλών προδιαγραφών. Τα επιθυμητά και αναγκαία ποιοτικά χαρακτηριστικά εξασφαλίζονται με την κατάλληλη επεξεργασία του νερού, η οποία περιλαμβάνει διάφορα στάδια και είναι απαραίτητη σε όλες τις περιπτώσεις των βιομηχανιών τροφίμων. Η επεξεργασία του νερού είναι ένα κρίσιμο και ουσιαστικό ζήτημα το οποίο απασχολεί ολοένα και περισσότερο τους υπεύθυνους, καθώς η διαθέσιμη ποσότητα των υδάτινων πόρων συνεχώς περιορίζεται και η ποιότητα τους υποβαθμίζεται λόγω της εκτεταμένης μόλυνσης. Έτσι, είναι φανερό ότι η ύπαρξη σωστού και ολοκληρωμένου συστήματος επεξεργασίας νερού, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την εύρυθμη, αποτελεσματική και ποιοτική λειτουργία μιας βιομηχανίας τροφίμων στην οποία το νερό συμμετέχει εκτός των άλλων και ως συστατικό. Η σημασία της επεξεργασίας έγκειται στο γεγονός ότι, το νερό που χρησιμοποιείται δεν μπορεί να διατεθεί απευθείας προς χρήση, εξαιτίας της ενδεχόμενης, σχετικά χαμηλής του ποιότητας. Τα επιφανειακά και τα υπόγεια ύδατα συχνά περιέχουν χημικούς ρύπους και υψηλό μικροβιακό φορτίο, με αποτέλεσμα να κρύβουν κινδύνους για την ανθρώπινη υγεία. Για να απομακρυνθούν όλες οι επικίνδυνες προσμίξεις και να παραχθεί νερό κατάλληλο για χρήση, το νερό υποβάλλεται σε μια σειρά διεργασιών οι οποίες πραγματοποιούνται παράλληλα ή διαδοχικά και αποσκοπούν στην απομάκρυνση όλων των επιβλαβών ουσιών και παθογόνων μικροοργανισμών. Έτσι εξασφαλίζεται η παραγωγή κατάλληλων προϊόντων τα οποία δεν προκαλούν προβλήματα στο καταναλωτικό κοινό και είναι ασφαλή για την ανθρώπινη υγεία. el
heal.advisorName Δαλαμάγκας, Βασίλειος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 186 *


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics