heal.abstract |
Ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σε θέση να παράγει βιταμίνες, οι οποίες όμως είναι πολύ λίγες σε σχέση με αυτές που χρειάζεται πραγματικά. Γι' αυτό το λόγο είναι πολύ σημαντικό για την υγεία του, ο οποιοσδήποτε, να παίρνει βιταμίνες και από άλλες πηγές. Η υγεία και η ανάπτυξη του οργανισμού εξαρτώνται από την ποσότητα βιταμινών που παίρνει και παρ' όλο που είναι εύκολο να τις βρει στην τροφή, δεν είναι τόσο απλό όσο φαίνεται να παίρνει ακριβώς την ποσότητα βιταμινών που χρειάζεται καθημερινά.Αρχίζοντας, θα πρέπει να τονιστεί ότι, η ποσότητα μιας ορισμένης βιταμίνης σε μια ορισμένη τροφή ποικίλει, ανάλογα με μερικούς παράγοντες, όπως η εποχή του χρόνου, η περιοχή που καλλιεργήθηκε, οι συνθήκες καλλιέργειας. Αυτό, βέβαια, σημαίνει ότι οι διάφοροι πίνακες περιεκτικότητας τροφών σε βιταμίνες, βασίζονται σ' ένα μέσο όρο.Επίσης, οι περισσότερες βιταμίνες είναι πολύ ασταθείς και ευαίσθητες, με αποτέλεσμα να καταστρέφονται πολύ εύκολα, με διάφορους τρόπους, πριν από την κατανάλωσή τους, όπως ο αέρας, το φως, η ζέστη, το νερό, η συντήρηση και η ψύξη είναι μερικοί από τους παράγοντες που συντελούν στην καταστροφή των βιταμινών. Εξάλλου, οι ανάγκες του κάθε οργανισμού σε βιταμίνες ποικίλουν τόσο, που μπορεί κάποιος να χρειάζεται διαφορετικές ποσότητες βιταμινών από κάποιον άλλο με το ίδιο ύψος, βάρος και ηλικία. Μερικοί άνθρωποι χρειάζονται πολύ περισσότερες βιταμίνες από άλλους. Οι πότες, οι καπνιστές, οι εγκυμονούσες, άνθρωποι με στρες και ηλικιωμένοι, για παράδειγμα, έχουν ιδιαίτερη ανάγκη βιταμινών. Συνεπώς, οι ατομικές ανάγκες για λήψη βιταμινών διαφέρουν από οργανισμό σε οργανισμό. Θα αναρωτιέται, λοιπόν, κάποιος πώς να παίρνει την ποσότητα βιταμινών που χρειάζεται. Προφανώς, αυτό που προέχει στην καθημερινή διατροφή είναι το είδος της τροφής. Στην περίπτωση των βιταμινών αυτό σημαίνει, ότι πρέπει να τρώει πολλά φρέσκα λαχανικά και φρούτα και όσο περισσότερο ακατέργαστες τροφές μπορεί. Για να σιγουρευτεί ότι παίρνει αρκετές βιταμίνες πρέπει, επίσης, να προσέχει να είναι φρέσκα τα φρούτα και τα λαχανικά, καθώς επίσης και τον τρόπο που τα συντηρεί και τα μαγειρεύει.Πρέπει, τέλος, να σημειωθεί πως η κατανόηση της σπουδαιότητας των βιταμινών, των αλάτων και των ιχνοστοιχείων είναι σχετικά πρόσφατη. Μέχρι πρότινος, η διατροφή έπαιζε πολύ μικρό ρόλο στην παραδοσιακή θεραπευτική αγωγή των προβλημάτων υγείας. Σήμερα, οι εντάσεις της καθημερινής ζωής και η έφοδος περιβαλλοντικών παραγόντων ρύπανσης εναντίον του σώματός μας έχουν οδηγήσει σε εντυπωσιακή συσσώρευση προβλημάτων υγείας, πράγμα που ενίσχυσε την έρευνα για τη σχέση μεταξύ υγείας και θρεπτικών ουσιών.Στην παρούσα πτυχιακή εργασία, θα εξετάσουμε το ρόλο και τις λειτουργίες των βιταμινών και θα τις κατηγοριοποιήσουμε. Στη συνέχεια, θα προσδιορίσουμε τις βιταμίνες του συμπλέγματος βιταμινών Β και θα τις αναλύσουμε να βιταμίνη. Θα διαπιστώσουμε σε ποια τρόφιμα μπορούμε να τις προσδιορίσουμε, όπως επίσης και ποια είναι η επίδρασή τους στην ανθρώπινη υγεία. |
el |