heal.abstract |
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η αξιοποίηση των αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων που στην προκειμένη περίπτωση είναι το σόργο ,με σκοπό να παραχθεί ένα υγρό βίο-καύσιμο, η αιθανόλη.Η αιθανόλη στη μέρες μας χρησιμοποιείται αντικαθιστώντας άλλα υγρά καύσιμα που επιφέρουν τόσο επιβλαβείς συνέπειες προς το περιβάλλον όσο και καθιστούν την ανθρωπότητα απόλυτα εξαρτημένη από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.Η πρώτη ύλη της αιθανόλης είναι η βιομάζα, η οποία υπόκειται σε ζυμώσεις μικροοργανισμών που έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν τα ελεύθερα σάκχαρα σε αιθανόλη.Στόχος της παρούσας διατριβής είναι η μεγιστοποίηση των ελευθέρων σακχάρων, με την κατάλληλη προετοιμασία του δείγματος καθώς και η μεγιστοποίηση της απόδοσης παραγωγής αιθανόλης από την πολτοποίηση του σόργου.Οι δύο τρόποι επεξεργασίας που αναλύονται παρακάτω είναι: η μικροβιακή ζύμωση με κατάλληλα για ζύμωση στελέχη και η θερμοχημική επεξεργασία των στελεχών αυτών με αποτέλεσμα την παραγωγή βιο-αιθανόλης.Τέλος οι μέθοδοι αυτοί, θα συγκριθούν ως προς την αποδοτικότητα τους να παραγάγουν αιθανόλης από την επεξεργασία όλων των στελεχων του σόργου, με αποτέλεσμα να επιλεχθεί η αποτελεσματικότερη μέθοδος που περαιτέρω θα χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανική κλίμακα. |
el |