heal.abstract |
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι η αξιοποίηση των αποβλήτων της βιομηχανίας τροφίμων που στην προκειμένη περίπτωση είναι το σόργο ,με σκοπό να παραχθεί ένα υγρό βίο-καύσιμο, η αιθανόλη.Η αιθανόλη στη μέρες μας χρησιμοποιείται αντικαθιστώντας άλλα υγρά καύσιμα που επιφέρουν τόσο επιβλαβείς συνέπειες προς το περιβάλλον όσο και καθιστούν την ανθρωπότητα απόλυτα εξαρτημένη από μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Η πρώτη ύλη της αιθανόλης είναι η βιομάζα, η οποία υπόκειται σε ζυμώσεις μικροοργανισμών που έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν τα ελεύθερα σάκχαρα σε αιθανόλη. Στόχος της παρούσας διατριβής είναι η μεγιστοποίηση των ελευθέρων σακχάρων, με την κατάλληλη προετοιμασία του δείγματος καθώς και η μεγιστοποίηση της απόδοσης παραγωγής αιθανόλης από την πολτοποίηση του σόργου.Οι δύο τρόποι επεξεργασίας που αναλύονται παρακάτω είναι: η μικροβιακή ζύμωση με κατάλληλα για ζύμωση στελέχη και η θερμοχημική επεξεργασία των στελεχών αυτών με αποτέλεσμα την παραγωγή βιο-αιθανόλης. Τέλος οι μέθοδοι αυτοί, θα συγκριθούν ως προς την αποδοτικότητα τους να παραγάγουν αιθανόλης από την επεξεργασία όλων των στελεχων του σόργου, με αποτέλεσμα να επιλεχθεί η αποτελεσματικότερη μέθοδος που περαιτέρω θα χρησιμοποιηθεί σε βιομηχανική κλίμακα. |
el |