heal.abstract |
Το Ρόδι συνδέεται με τον αρχαιότερο πολιτισμό στη Μέση Ανατολή. Κρίνοντας από μερικά από τα πιο πρόωρα αρχεία, το Ρόδι είναι εγγενές στην Περσία και την γύρω περιοχή. Καλλιεργήθηκε επίσης στην αρχαία Ελλάδα και αναφέρθηκε από τους Έλληνες συγγραφείς αρκετά έτη Π.Χ., ακόμη και πριν από την εμφάνιση του Αμύγδαλου, του Ροδάκινου ή του Βερίκοκου. Ο χαρακτήρας του φρούτου το κατέστησε ιδιαίτερα ευχάριστο στον κάτοικο των καυτών, ξηρών περιοχών, και έτσι διαδόθηκε προς ανατολάς στην Ινδία και την Κίνα, και προς δυσμάς στις χώρες που περικυκλώνουν τη Μεσόγειο. Ήκμασε ιδιαίτερα καλά στην Ισπανία, και η πόλη της Γρανάδας οφείλει το όνομά της στα υψηλής ποιότητας Ρόδια που παράγονται σε εκείνη την περιοχή. Το επιστημονικό όνομα του φυτού (Punica granatum), προήλθε από το όνομα "granatum pomuni" (σπαρμένο μήλο) που δόθηκε στα φρούτα. Η ροδιά (Punica granatum L.) καλλιεργείται κυρίως στην περιοχή της Μεσογείου και είναι μια από τις σημαντικότερες καλλιεργούμενες παραγωγές στο Ιράν. Έχει καταναλωθεί κατά τους αιώνες ως φρούτο, ποτό αλλά και ως συστατικό των τροφών. Επίσης, το ρόδι έχει χρησιμοποιηθεί από την Ιρανική παραδοσιακή ιατρική για διάφορες θεραπείες. Για παράδειγμα, οι καρποί της ροδιάς χρησιμοποιούνταν ως διουρητικό αλλά και για την αναγέννηση του ήπατος. Κάποια άλλα μέρη του φυτού επίσης χρησιμοποιούνταν για την καταπολέμηση παρασίτων και για την παρασκευή σκευασμάτων αντιδιάρροιας. Σήμερα το ρόδι είναι γνωστό ως αντιμικροβιακό, αντι-ιικό αλλά και αντικαρκινικό δίνοντας με αυτό τον τρόπο "τροφή" για περαιτέρω έρευνα των θεραπευτικών του ιδιοτήτων. Είναι γεγονός πως τόσο ο πολτός, όσο και η φλούδα του ροδιού περιέχουν διαφορετικά είδη αντιοξειδωτικών ουσιών συμπεριλαμβανομένων και πολλών που δεν έχουν χαρακτηρισθεί επαρκώς μέχρι σήμερα. |
el |