heal.abstract |
Το ξίδι είναι ένα όξινο υγρό που προέρχεται από τη ζύμωση της αιθανόλης του κρασιού σε αιθανικό οξύ, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης και με τη βοήθεια κάποιων χρήσιμων βακτηρίων των ακετοβακτηρίων. Η συγκέντρωσή του ξιδιού σε οξικό οξύ ποικίλλει από 4% έως 8% για τα επιτραπέζια ξίδια και 18% για τα ξίδια που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση τροφίμων. Ιστορικά το ξίδι είναι το πιο παλιό από τα αρτύματα που χρησιμοποιούνταν στη γαστρονομία. Η εμφάνισή του είναι σχεδόν ταυτόχρονη με την εμφάνιση του οίνου καθώς είναι η φυσική κατάληξη των προϊόντων της αλκοολικής ζύμωσης. Στο εμπόριο μπορεί να βρει κανείς διάφορους τύπους ξιδιού όπως, το κοινό ξίδι το οποίο είναι το πιο γνωστό σε όλους και η χρήση του είναι ευρεία, το κόκκινο ξίδι, το βαλσάμικο ξίδι, το ξίδι από μπύρα, από ρύζι από φρούτα και πολλά άλλα.Αντικείμενο λοιπόν της παρούσας εργασίας είναι να γνωρίσουμε καλύτερα το βαλσάμικο ξίδι Καλαμάτας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει τις καρδιές των καταναλωτών αλλά και των καλύτερων γαστρονόμων ενώ φιγουράρει στα μεγαλύτερα Delicatessens της Ευρώπης και κατέχει τη πρώτη θέση σε πωλήσεις στην Ελλάδα. Μια οικογενειακή επιχείρηση, η ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ, με ιστορία 80 χρόνων, παρασκευάζει και συσκευάζει στην Ελλάδα το Βαλσάμικο ξίδι Καλαμάτας. Σε αντίθεση με τα άλλα ξίδια το βαλσάμικο Καλαμάτας έχει μια γλυκιά και συγχρόνως ξινή γεύση. Η μοναδικότητα του αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι προέρχεται από μούστο σταφυλιών και συγκεκριμένα της Κορινθιακής σταφίδας και όχι από κρασί.Δεδομένου του κενού στην επιστημονική βιβλιογραφία, οι πηγές από τις οποίες αντλήθηκαν οι πληροφορίες είναι κυρίως άρθρα, προσωπικές συνεντεύξεις του κ. Κώστα και Χρήστου Παπαδημητρίου, η ανανεωμένη σελίδα της εταιρείας αλλά και οι σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες που αντλήσαμε από την ίδια την εταιρεία.Μέσα από τη μελέτη και την έρευνα που έγιναν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως το Βαλσάμικο Ξίδι Καλαμάτας είναι ένα γνήσιο και αυθεντικό ξίδι χωρίς τη προσθήκη χρωστικών (καραμελόχρωμα) και συντηρητικών. Βασιζόμενο στην παραδοσιακή τοπική συνταγή για γλυκό ξίδι, το αποκαλούμενο "γλυκάδι", αντλεί αποκλειστικά από τη σταφίδα τα φυσικά σάκχαρα και το σκούρο χρώμα.Η οικονομική σημασία του είναι πολύ μεγάλη και ιδιαίτερα για τη χώρα μας. Η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα με τις δέκα χώρες που καταλαμβάνουν μεγάλο μερίδιο στην εξαγωγή ξιδιού παγκοσμίως. Στη Ελλάδα δραστηριοποιούνται αρκετές βιομηχανίες παραγωγής ξιδιού με παρουσία στην εγχώρια και στην παγκόσμια αγορά, η σημαντικότερη όμως βιομηχανία παραγωγής όξους είναι η ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ. |
el |