Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Παραγωγή και ποιοτικός έλεγχος βαλσάμικου ξιδιού όπως παράγεται στη βιομηχανία Παπαδημητρίου Χ.Κ.ΑΒΕΤ

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Μπινίσκου, Άννα el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:07:24Z
dc.date.available 2015-11-25T03:16:49Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14603
dc.title Παραγωγή και ποιοτικός έλεγχος βαλσάμικου ξιδιού όπως παράγεται στη βιομηχανία Παπαδημητρίου Χ.Κ.ΑΒΕΤ el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Σταφίδες el
heal.keyword Ξίδι el
heal.keyword Ζύμωση el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2013-01-01 el
heal.abstract Το ξίδι είναι ένα όξινο υγρό που προέρχεται από τη ζύμωση της αιθανόλης του κρασιού σε αιθανικό οξύ, χωρίς την προσθήκη ζάχαρης και με τη βοήθεια κάποιων χρήσιμων βακτηρίων των ακετοβακτηρίων. Η συγκέντρωσή του ξιδιού σε οξικό οξύ ποικίλλει από 4% έως 8% για τα επιτραπέζια ξίδια και 18% για τα ξίδια που χρησιμοποιούνται για τη συντήρηση τροφίμων. Ιστορικά το ξίδι είναι το πιο παλιό από τα αρτύματα που χρησιμοποιούνταν στη γαστρονομία. Η εμφάνισή του είναι σχεδόν ταυτόχρονη με την εμφάνιση του οίνου καθώς είναι η φυσική κατάληξη των προϊόντων της αλκοολικής ζύμωσης. Στο εμπόριο μπορεί να βρει κανείς διάφορους τύπους ξιδιού όπως, το κοινό ξίδι το οποίο είναι το πιο γνωστό σε όλους και η χρήση του είναι ευρεία, το κόκκινο ξίδι, το βαλσάμικο ξίδι, το ξίδι από μπύρα, από ρύζι από φρούτα και πολλά άλλα.Αντικείμενο λοιπόν της παρούσας εργασίας είναι να γνωρίσουμε καλύτερα το βαλσάμικο ξίδι Καλαμάτας, το οποίο τα τελευταία χρόνια έχει κερδίσει τις καρδιές των καταναλωτών αλλά και των καλύτερων γαστρονόμων ενώ φιγουράρει στα μεγαλύτερα Delicatessens της Ευρώπης και κατέχει τη πρώτη θέση σε πωλήσεις στην Ελλάδα. Μια οικογενειακή επιχείρηση, η ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ, με ιστορία 80 χρόνων, παρασκευάζει και συσκευάζει στην Ελλάδα το Βαλσάμικο ξίδι Καλαμάτας. Σε αντίθεση με τα άλλα ξίδια το βαλσάμικο Καλαμάτας έχει μια γλυκιά και συγχρόνως ξινή γεύση. Η μοναδικότητα του αυτή οφείλεται στο γεγονός ότι προέρχεται από μούστο σταφυλιών και συγκεκριμένα της Κορινθιακής σταφίδας και όχι από κρασί.Δεδομένου του κενού στην επιστημονική βιβλιογραφία, οι πηγές από τις οποίες αντλήθηκαν οι πληροφορίες είναι κυρίως άρθρα, προσωπικές συνεντεύξεις του κ. Κώστα και Χρήστου Παπαδημητρίου, η ανανεωμένη σελίδα της εταιρείας αλλά και οι σημαντικές και χρήσιμες πληροφορίες που αντλήσαμε από την ίδια την εταιρεία.Μέσα από τη μελέτη και την έρευνα που έγιναν, καταλήγουμε στο συμπέρασμα πως το Βαλσάμικο Ξίδι Καλαμάτας είναι ένα γνήσιο και αυθεντικό ξίδι χωρίς τη προσθήκη χρωστικών (καραμελόχρωμα) και συντηρητικών. Βασιζόμενο στην παραδοσιακή τοπική συνταγή για γλυκό ξίδι, το αποκαλούμενο "γλυκάδι", αντλεί αποκλειστικά από τη σταφίδα τα φυσικά σάκχαρα και το σκούρο χρώμα.Η οικονομική σημασία του είναι πολύ μεγάλη και ιδιαίτερα για τη χώρα μας. Η Ελλάδα βρίσκεται στη λίστα με τις δέκα χώρες που καταλαμβάνουν μεγάλο μερίδιο στην εξαγωγή ξιδιού παγκοσμίως. Στη Ελλάδα δραστηριοποιούνται αρκετές βιομηχανίες παραγωγής ξιδιού με παρουσία στην εγχώρια και στην παγκόσμια αγορά, η σημαντικότερη όμως βιομηχανία παραγωγής όξους είναι η ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ Χ.Κ. ΑΒΕΤ. el
heal.advisorName Βαρζάκας, Θεόδωρος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 72 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές