heal.abstract |
Μετά την έκρηκτική ανάπτυξη της μοριακής βιολογίας και της βιοτεχνολογίας που ξεκίνησε περίπου 30 χρόνια πριν, η γενετική μηχανική τείνει να αντικαταστήσει ολοκληρωτικά τις κλασσικές μεθόδους γενετικής βελτίωσης και επιλογής, προκειμένου να προσδώσει επιθυμητούς χαρακτήρες σε φυτά, ή και ολότελα νέους μή φυσικά απαντώμενους χαρακτήρες για συγκεκριμένα είδη. Επίσης, έδωσε την δυνατότητα βελτίωσης σε φυτικά είδη που μέχρι πρότεινος ήταν υπερβολικά χρονοβόρο και αμφίβολης αποτελεσματικότητας (πχ. δενδροκομικά φυτά). Πλέον, ένα μεγάλο ποσοστό των φυτών μεγάλης καλλιέργειας και άλλων παγκοσμίως αποτελείται από γενετικά τροποποιημένα φυτά (ΓΤΦ). Η τόσο σύντομη επικράτησή τους έναντι των κλασσικών μεθόδων, σε συνδυασμό με την εισαγωγή γενετικού υλικού από άλλους οργανισμούς, έχει προκαλέσει ανησυχία για τις πιθανές επιπτώσεις των ΓΤΦ, τόσο στην ανθρώπινη υγεία και διατροφή, όσο και στο περιβάλλον με την διατάραξη της βιοποικιλότητας. Γι'αυτό το σκοπό, ιδιαίτερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει θεσπιστεί ένα αυστηρό πλαίσιο διακίνησης και χρήσης ΓΤΦ για αγροτικές και διατροφικές/φαρμακευτικές χρήσεις. Προς αυτό το σκοπό είναι αναγκαία η αξιόπιστη και γρήγορη ανίχνευση των ΓΤΦ τόσο μέσα σε τρόφιμα, όσο και στο περιβάλλον. Η ανίχνευση αυτή συνίσταται στον εντοπισμό του εξογενούς DNA/γονιδίου που έχει εισαχθεί στο ΓΤΦ, ή στο προϊόν του εξωγενούς γονιδίου (ανασυνδυασμένη πρωτεΐνη) που παράγει το ΓΤΦ. Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί μια βιβλιογραφική ανασκόπηση, όπου παρουσιάζονται οι κυριότερες μέθοδοι δημιουργίας ΓΤΦ με παραδείγματα ευρέως καλλιεργούμενων ΓΤΦ, καθώς και τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα αυτών. Τέλος, παρουσιάζονται οι κυριότερες μέθοδοι ανίχνευσης και εντοπισμού των ΓΤΦ σε επίπεδο DNA και πρωτεϊνών και αναλύεται η αρχή της κάθε μεθόδου. |
el |