heal.abstract |
Η αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, σε συνδυασμό με την παγκόσμια υπερθέρμανση, τη μείωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού και την έλλειψη καλλιεργήσιμης γης, δημιουργούν την ανάγκη για αύξηση της παραγωγής τροφίμων. Οι υψηλές μετασυλλεκτικές απώλειες (ποιοτικές ή ποσοτικές) που σημειώνονται στα οπωροκηπευτικά σε διάφορα στάδια από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, έχουν ως άμεσο αντίκτυπο τη μειωμένη διαθεσιμότητα τροφίμων. Μία από τις ολοκληρωμένες λύσεις είναι και η μείωση αυτών των απωλειών για την αύξηση των πόρων διατροφής. Παρά το γεγονός ότι τα οπωροκηπευτικά των λαϊκών αγορών συγκομίζονται την προηγούμενη συνήθως ημέρα, οι μετασυλλεκτικες απώλειες μπορούν να είναι εξαιρετικά υψηλές αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, οι κατάλληλες υποδομές (μεταφοράς, πώλησης κ.ά.), οι ενδεδειγμένοι τρόποι παράθεσης του προϊόντος, η σωστή συσκευασία κ.ά. Βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση των απωλειών, αποτελεί η γνώση όλων των προαναφερόμενων και η μείωση των απωλειών στα ευαίσθητα οπωροκηπευτικά μπορεί να επιτευχθεί α) με την επιμόρφωση των παραγωγών σε θέματα ποιότητας προϊόντων, β) με την πληρέστερη ενημέρωση των παραγωγών σε θέματα απαιτήσεων του καταναλωτή και γ) με το συμβουλευτικό ρόλο των αρμόδιων αρχών. Η επίτευξη όλων των παραπάνω θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των μετασυλλεκτικών απωλειών (ποσοτικών και ποιοτικών), στη διασφάλιση της θρεπτικής αξίας των νωπών οπωροκηπευτικών και κατά συνέπεια στην αύξηση της διαθεσιμότητας τροφίμων. |
el |