Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Μετασυλλεκτικές απώλειες οπωροκηπευτικών σε αγορές λιανικού εμπορίου και επιπτώσεις αυτών (το παράδειγμα της λαϊκής αγοράς)

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Ρωμανός, Νικόλαος el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:07:25Z
dc.date.available 2015-11-25T03:16:50Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14606
dc.title Μετασυλλεκτικές απώλειες οπωροκηπευτικών σε αγορές λιανικού εμπορίου και επιπτώσεις αυτών (το παράδειγμα της λαϊκής αγοράς) el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Γεωργία el
heal.keyword Οπωρικά el
heal.keyword Λαχανικά el
heal.keyword Εμπορία el
heal.keyword Συγκομιδή el
heal.keyword Συντήρηση el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2012-01-01 el
heal.abstract Η αναμενόμενη αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού, σε συνδυασμό με την παγκόσμια υπερθέρμανση, τη μείωση των αποθεμάτων πόσιμου νερού και την έλλειψη καλλιεργήσιμης γης, δημιουργούν την ανάγκη για αύξηση της παραγωγής τροφίμων. Οι υψηλές μετασυλλεκτικές απώλειες (ποιοτικές ή ποσοτικές) που σημειώνονται στα οπωροκηπευτικά σε διάφορα στάδια από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση, έχουν ως άμεσο αντίκτυπο τη μειωμένη διαθεσιμότητα τροφίμων. Μία από τις ολοκληρωμένες λύσεις είναι και η μείωση αυτών των απωλειών για την αύξηση των πόρων διατροφής. Παρά το γεγονός ότι τα οπωροκηπευτικά των λαϊκών αγορών συγκομίζονται την προηγούμενη συνήθως ημέρα, οι μετασυλλεκτικες απώλειες μπορούν να είναι εξαιρετικά υψηλές αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες αποθήκευσης, οι κατάλληλες υποδομές (μεταφοράς, πώλησης κ.ά.), οι ενδεδειγμένοι τρόποι παράθεσης του προϊόντος, η σωστή συσκευασία κ.ά. Βασικό στοιχείο για την αντιμετώπιση των απωλειών, αποτελεί η γνώση όλων των προαναφερόμενων και η μείωση των απωλειών στα ευαίσθητα οπωροκηπευτικά μπορεί να επιτευχθεί α) με την επιμόρφωση των παραγωγών σε θέματα ποιότητας προϊόντων, β) με την πληρέστερη ενημέρωση των παραγωγών σε θέματα απαιτήσεων του καταναλωτή και γ) με το συμβουλευτικό ρόλο των αρμόδιων αρχών. Η επίτευξη όλων των παραπάνω θα συμβάλλει ουσιαστικά στη μείωση των μετασυλλεκτικών απωλειών (ποσοτικών και ποιοτικών), στη διασφάλιση της θρεπτικής αξίας των νωπών οπωροκηπευτικών και κατά συνέπεια στην αύξηση της διαθεσιμότητας τροφίμων. el
heal.advisorName Ζακυνθινός, Γεώργιος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 87 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές