heal.abstract |
Το ελαιόλαδο είναι ένα εμπορεύσιμο είδος με τιμή που διαμορφώνεται από την εκάστοτε προσφορά και ζήτηση, αλλά και από τα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Ένα βασικό είδος διατροφής υψηλής βιολογικής αξίας. Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα αγροτικά προϊόντα της Ελληνικής Οικονομίας, ιδιαίτερης σημασίας για την ευρύτερη περιοχή της Μεσσηνίας, γεγονός που απεικονίζεται στην κλαδική κατανομή του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (Α.Ε.Π.) του Ν. Μεσσηνίας, αλλά και σε πολλούς άλλους οικονομικούς δείκτες της περιοχής της Πελοποννήσου. Ως τρόφιμο είναι ένα από τα βασικότερα είδη διατροφής και μάλιστα υψηλής βιολογικής αξίας, η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων, στην περιεκτικότητα του σε πολυφαινολικές ενώσεις και βιταμίνη Ε, ουσίες που εμφανίζουν μεγάλη αντιοξειδωτική δράση.Η παρούσα εργασία προσεγγίζει το ελαιόλαδο, από την σκοπιά της χημείας τροφίμων και της επιστήμης της διατροφής. Αποτελείτε συνολικά από 5 κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται ιστορική αναδρομή ορίζεται η ορολογία μυκοτοξινών η σχέση μυκήτων και τοξίνων και η παραγωγή μυκοτοξινών. Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται αναφορά σε όλες τις μορφές κινδύνων που αφορούν το ελαιόλαδο. Στο κεφάλαιο τρία δίνονται πληροφορίες για τις κύριες κατηγορίες των μυκοτοξινών και αναφέρεται και η τοξικότητά τους. Το κεφάλαιο τέσσερα ασχολείται με τα στάδια και τις μεθόδους ανίχνευσης μυκοτοξινών στο ελαιόλαδο. Στο κεφάλαιο πέντε συγκεντρώνονται τα συμπεράσματα της εργασίας.. Στο έκτο κεφάλαιο γίνεται μία συνοπτική αναφορά του καθοριστικού ρόλου και της αναγκαιότητας θέσπισης εφαρμογής νομοθεσίας για την αντιμετώπιση του προβλήματος των μυκοτοξινών στην υγεία. Τέλος το παράρτημα αποτελείτε από το γλωσσάρι όρων, (ένα εργαλείο απαραίτητο για κάθε ειδικό του τομέα τροφίμων) και τη σχετική νομοθεσία (για να μπορεί να υπάρχει η σχετική ενημέρωση της κείμενης νομοθεσίας) που ισχύει και εφαρμόζεται. |
el |