Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες στα τρόφιμα, νομοθεσία και μέθοδος προσδιορισμού

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Ουρανός, Γεώργιος el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:07:29Z
dc.date.available 2015-11-25T03:16:53Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14614
dc.title Οι πολυκυκλικοί αρωματικοί υδρογονάνθρακες στα τρόφιμα, νομοθεσία και μέθοδος προσδιορισμού el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Υδρογονάνθρακες el
heal.keyword Τρόφιμα el
heal.keyword Νομοθεσία el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2013-01-01 el
heal.abstract Οι Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ) είναι μία ομάδα οργανικών ενώσεων, οι οποίες περιέχουν δύο ή περισσότερους αρωματικούς δακτυλίους, αποτελούμενους από C και H. Για το γενικό πληθυσμό, οι κύριες οδοί πρόσληψης ΠΑΥ είναι η τροφή και ο εισπνεόμενος αέρας. Οι ΠΑΥ εισέρχονται στο περιβάλλον μέσω της ατμόσφαιρας από τις διάφορες ατελείς καύσεις και πυρολύσεις οργανικής ύλης κατά τη διάρκεια βιομηχανικών διεργασιών και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Οι ΠΑΥ ανιχνεύτηκαν σε διάφορα τρόφιμα, κυρίως λαχανικά, ως αποτέλεσμα της απόθεσης αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα σωματιδίων που περιέχουν ΠΑΥ ή της καλλιέργειάς τους σε μολυσμένα εδάφη, και σε ψάρια, μύδια και αστακούς από μολυσμένα ύδατα (π.χ. από διαρροές πετρελαίου). Βρέθηκαν επίσης σε φυτικά έλαια και μαργαρίνη.Άλλες, ενδεχομένως μικρότερες οδοί έκθεσης είναι η απορρόφηση από το στόμα ή μέσω του δέρματος σκόνης και απορριμμάτων, πόσιμου νερού, και η χρήση προϊόντων που έχουν μολυνθεί με ΠΑΥ, όπως προϊόντα που περιέχουν πίσσα. Η έκθεση σε αιωρούμενους ΠΑΥ γίνεται τόσο σε εσωτερικούς χώρους όσο και σε εξωτερικούς.Στα τρόφιμα, οι ΠΑΥ ενδέχεται να σχηματίζονται κατά τη διάρκεια των διαφόρων επεξεργασιών που υφίσταται το τρόφιμο, όπως κάπνισμα, ξήρανση, ψήσιμο, τηγάνισμα. Το κρέας, το γάλα, τα πουλερικά, και τα αυγά, υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν πρέπει να περιέχουν υψηλά επίπεδα ΠΑΥ εξαιτίας του γρήγορου μεταβολισμού των ΠΑΥ στα είδη από τα οποία προέρχονται.Από τους εκατοντάδες ΠΑΥ ο πιο μελετημένος είναι το βενζο(α)πυρένιο, το οποίο συχνά χρησιμοποιείται ως δείκτης των ΠΑΥ στον εισπνεόμενο αέρα και στα τρόφιμα. el
heal.advisorName Βαρζάκας, Θεόδωρος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 91 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές