heal.abstract |
Οι Πολυκυκλικοί Αρωματικοί Υδρογονάνθρακες (ΠΑΥ) είναι μία ομάδα οργανικών ενώσεων, οι οποίες περιέχουν δύο ή περισσότερους αρωματικούς δακτυλίους, αποτελούμενους από C και H. Για το γενικό πληθυσμό, οι κύριες οδοί πρόσληψης ΠΑΥ είναι η τροφή και ο εισπνεόμενος αέρας. Οι ΠΑΥ εισέρχονται στο περιβάλλον μέσω της ατμόσφαιρας από τις διάφορες ατελείς καύσεις και πυρολύσεις οργανικής ύλης κατά τη διάρκεια βιομηχανικών διεργασιών και άλλων ανθρώπινων δραστηριοτήτων. Οι ΠΑΥ ανιχνεύτηκαν σε διάφορα τρόφιμα, κυρίως λαχανικά, ως αποτέλεσμα της απόθεσης αιωρούμενων στην ατμόσφαιρα σωματιδίων που περιέχουν ΠΑΥ ή της καλλιέργειάς τους σε μολυσμένα εδάφη, και σε ψάρια, μύδια και αστακούς από μολυσμένα ύδατα (π.χ. από διαρροές πετρελαίου). Βρέθηκαν επίσης σε φυτικά έλαια και μαργαρίνη.Άλλες, ενδεχομένως μικρότερες οδοί έκθεσης είναι η απορρόφηση από το στόμα ή μέσω του δέρματος σκόνης και απορριμμάτων, πόσιμου νερού, και η χρήση προϊόντων που έχουν μολυνθεί με ΠΑΥ, όπως προϊόντα που περιέχουν πίσσα. Η έκθεση σε αιωρούμενους ΠΑΥ γίνεται τόσο σε εσωτερικούς χώρους όσο και σε εξωτερικούς.Στα τρόφιμα, οι ΠΑΥ ενδέχεται να σχηματίζονται κατά τη διάρκεια των διαφόρων επεξεργασιών που υφίσταται το τρόφιμο, όπως κάπνισμα, ξήρανση, ψήσιμο, τηγάνισμα. Το κρέας, το γάλα, τα πουλερικά, και τα αυγά, υπό φυσιολογικές συνθήκες δεν πρέπει να περιέχουν υψηλά επίπεδα ΠΑΥ εξαιτίας του γρήγορου μεταβολισμού των ΠΑΥ στα είδη από τα οποία προέρχονται.Από τους εκατοντάδες ΠΑΥ ο πιο μελετημένος είναι το βενζο(α)πυρένιο, το οποίο συχνά χρησιμοποιείται ως δείκτης των ΠΑΥ στον εισπνεόμενο αέρα και στα τρόφιμα. |
el |