heal.abstract |
Το αμπέλι και το κρασί είναι άρρηκτα δεμένα με την πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ζωή των ανθρώπων της Χώρας μας από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα. Ο δεσμός αυτός συνεχίζεται στις ημέρες μας, με την οργάνωση εκδηλώσεων και ημερίδων που προβάλουν το κρασί, αλλά και την πολιτιστική παράδοση του εκάστοτε τόπου. Στην παρούσα εργασία έγινε προσπάθεια να μελετηθούν ολοένα και περισσότερες ποικιλίες αμπελώνων, οι οποίες καλλιεργούνται στη χερσόνησο της Κρήτης, αλλά ειδικότερα στο Νομό Ηρακλείου. Για κάθε ποικιλία ξεχωριστά παρουσιάζεται η προέλευση της, οι αμπελογραφικοί της χαρακτήρες, τα φαινολογικά στάδια καθώς και οι ιδιότητες και η καλλιεργητική της συμπεριφορά. Έμφαση επίσης, δίνεται στους εγκεκριμένους οίνους Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ), [όπως προβλέπεται από τον νέο κανονισμό της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (Κ.Ο.Α.) Οίνου (ΕΚ) 479/08 του Συμβουλίου], οι οποίοι παράγονται στο νομό Ηρακλείου και ειδικότερα στις τρεις μεγαλύτερες οινο-περιοχές, αυτές των Πεζών, των Αρχάνων και των Δαφνών. Επιπροσθέτως, στην εργασία αναλύονται τα στάδια παραγωγής και μετέπειτα της οινοποίησης του οίνου, έτσι ώστε ο αναγνώστης να κατανοήσει την διαδικασία που χρειάζεται η παραγωγή ενός Κρητικού και όχι μόνον οίνου εξαιρετικής ποιότητας και εμφάνισης. Τέλος, θεωρήσαμε πως είναι να αναγκαίο να έχει ο αναγνώστης όσο το δυνατόν μια πλήρη εικόνα για τον κλάδο της οινοποιίας στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου αυτού, την εγχώρια αγορά οίνου, τις εισαγωγές και εξαγωγές οίνου της Χώρας μας, καθώς και τα προβλήματα που προκύπτουν τόσο σε πανελλαδικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο του νομού Ηρακλείου από τις παραπάνω ενέργειες-συναλλαγές. |
el |