Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Προβλήματα μόλυνσης δημητριακών από μυκοτοξίνες FUSARIUM

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Κακλαμάνη, Χριστίνα el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:07:32Z
dc.date.available 2015-11-25T03:16:55Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14621
dc.title Προβλήματα μόλυνσης δημητριακών από μυκοτοξίνες FUSARIUM el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Δημητριακά el
heal.keyword Μυκοτοξίνες el
heal.keyword Μόλυνση el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2013-01-01 el
heal.abstract Στην εποχή μας παρατηρείται μια ευρεία κατανάλωση δημητριακών σχεδόν από όλες τις ομάδες πληθυσμού ανά τον κόσμο. Παράλληλα, η αύξηση του πληθυσμού, της θερμοκρασίας του πλανήτη αλλά και γενικότερα οι κλιματολογικές αλλαγές βοηθούν στην ανάπτυξη διάφορων μυκήτων οι οποίοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και παρασιτούν στα γεωργικά προϊόντα και ειδικότερα, όπως θα δούμε παρακάτω, στα δημητριακά. Η κατάσταση επιδεινώνεται με την παρουσία τοξικών ουσιών που παράγονται από την ανάπτυξη των μυκήτων αυτών σε τροφές και ζωοτροφές. Οι μυκοτοξίνες έχουν διάφορες χημικές δομές και συνεπώς προκαλούν διάφορες δυσάρεστες βιολογικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία των ανθρώπων όσων και των ζώων. Θεωρείται παγκοσμίως ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνες ενώσεις, που παραμένουν δραστικές για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά την καταστροφή των μυκήτων από τους οποίους προήλθαν. Το πρόβλημα με τις μυκοτοξίνες είναι σημαντικό και δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχίες, είναι παγκοσμίως μία από τις πλέον σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία των ανθρώπων, των ζώων, και για τη σύγχρονη τοξικολογία. Για αυτό το λόγο ασχολήθηκα με την παρούσα πτυχιακή μελέτη όπου αναλύει τα παρακάτω: Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας πτυχιακής παρουσιάζονται τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των δημητριακών, η καλλιέργεια στον Ελλαδικό χώρο, καθώς και η διατροφική τους αξία. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται οι μύκητες του γένους Fusarium, η ταξινομική τους κατάταξη και τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά για τις ασθένειες που προκαλούν στα δημητριακά. Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με τις μυκοτοξίνες του γένους Fusarium και τα είδη τους. Επιπροσθέτως γίνεται ανάλυση των επιπτώσεων που επιφέρει η προσβολή των δημητριακών στις μυκοτοξίνες. Στο τελευταίο κεφάλαιο αναφέρονται οι επιπτώσεις στα δημητριακά από τις μυκοτοξίνες Fusarium, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση, η πρόληψη, η απομάκρυνση και η εξουδετέρωσή τους. Τέλος, γίνεται αναφορά της επίδρασης της συγκεκριμένης μυκοτοξίνης στα ζώα και τον άνθρωπο. el
heal.advisorName Παπαδοπούλου, Μαρία el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 98 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές