heal.abstract |
Στην εποχή μας παρατηρείται μια ευρεία κατανάλωση δημητριακών σχεδόν από όλες τις ομάδες πληθυσμού ανά τον κόσμο. Παράλληλα, η αύξηση του πληθυσμού, της θερμοκρασίας του πλανήτη αλλά και γενικότερα οι κλιματολογικές αλλαγές βοηθούν στην ανάπτυξη διάφορων μυκήτων οι οποίοι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος και παρασιτούν στα γεωργικά προϊόντα και ειδικότερα, όπως θα δούμε παρακάτω, στα δημητριακά. Η κατάσταση επιδεινώνεται με την παρουσία τοξικών ουσιών που παράγονται από την ανάπτυξη των μυκήτων αυτών σε τροφές και ζωοτροφές. Οι μυκοτοξίνες έχουν διάφορες χημικές δομές και συνεπώς προκαλούν διάφορες δυσάρεστες βιολογικές επιπτώσεις τόσο στην υγεία των ανθρώπων όσων και των ζώων. Θεωρείται παγκοσμίως ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνες ενώσεις, που παραμένουν δραστικές για μεγάλο χρονικό διάστημα και μετά την καταστροφή των μυκήτων από τους οποίους προήλθαν. Το πρόβλημα με τις μυκοτοξίνες είναι σημαντικό και δικαιολογημένα προκαλεί ανησυχίες, είναι παγκοσμίως μία από τις πλέον σοβαρές προκλήσεις για την ασφάλεια των τροφίμων, την υγεία των ανθρώπων, των ζώων, και για τη σύγχρονη τοξικολογία. Για αυτό το λόγο ασχολήθηκα με την παρούσα πτυχιακή μελέτη όπου αναλύει τα παρακάτω: Στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας πτυχιακής παρουσιάζονται τα μορφολογικά χαρακτηριστικά των δημητριακών, η καλλιέργεια στον Ελλαδικό χώρο, καθώς και η διατροφική τους αξία. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται οι μύκητες του γένους Fusarium, η ταξινομική τους κατάταξη και τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά για τις ασθένειες που προκαλούν στα δημητριακά. Το τρίτο κεφάλαιο ασχολείται με τις μυκοτοξίνες του γένους Fusarium και τα είδη τους. Επιπροσθέτως γίνεται ανάλυση των επιπτώσεων που επιφέρει η προσβολή των δημητριακών στις μυκοτοξίνες. Στο τελευταίο κεφάλαιο αναφέρονται οι επιπτώσεις στα δημητριακά από τις μυκοτοξίνες Fusarium, καθώς επίσης και η αντιμετώπιση, η πρόληψη, η απομάκρυνση και η εξουδετέρωσή τους. Τέλος, γίνεται αναφορά της επίδρασης της συγκεκριμένης μυκοτοξίνης στα ζώα και τον άνθρωπο. |
el |