heal.abstract |
Η άμπελος είναι ένα παγκοσμίως εξαπλωμένο φυτό με μεγάλη σημασία για τον άνθρωπο. Κυρίως καλλιεργείται για την παραγωγή οίνου, ένα ποτό που καταναλώνεται από όλους τους ανθρώπους με ευεργετικές ιδιότητες αν γίνεται κατάποση με μέτρο. Όμως, παγκόσμιο σοβαρό πρόβλημα αποτελεί η μόλυνση των σταφυλιών από τον μύκητα Aspergillus carbonarius με συνέπεια την προσθήκη ωχρατοξίνης Α στα συστατικά του καρπού της αμπέλου. Η σοβαρότητα της προαναφερόμενης κατάστασης παροτρύνε την επιλογή αυτού του θέματος για την πτυχιακή μελέτη. Ο σκοπός της παρούσας εργασίας είναι μια βιβλιογραφική ανασκόπηση των τρόπων περιορισμού της μόλυνσης των σταφυλιών από τους ωχρατοξινογόνους μύκητες, έγκαιρης ανίχνευσης την ΩΤΑ και εφαρμογή τεχνικών ώστε να μειωθεί αν όχι να εξαλειφθεί από τα προϊόντα που προέρχονται από τα σταφύλια και να μην εισχωρεί η τόσο τοξική για τον άνθρωπο ΩΤΑ στον οργανισμό των ανθρώπων.Έτσι, λοιπόν στο πρώτο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας αναλυτικά περιγράφονται τα μορφολογικά και ταξινομικά χαρακτηριστικά της αμπέλου, οι ευεργετικές ιδιότητες και η διατροφική αξία σταφυλιών. Επίσης συνοπτικά περιγράφονται οι καλλιεργητικές φροντίδες για την υγιεινή ανάπτυξη του φυτού. Ακολουθεί το δεύτερο κεφάλαιο όπου δίνεται αναλυτική περιγραφή των ωχρατοξινογόνων μυκήτων, και των παραγόντων που επηρεάζουν την ανάπτυξη τους. Αναφέρονται οι προ και μετά συλλεκτικές μυκητολογικές ασθένειες σταφυλιών και οι μολύνσεις των προϊόντων τους, και ασφαλώς οι μέθοδοι ανίχνευσης μυκοτοξινών. Οι τρόποι πρόληψης και αντιμετωπίσεις των προβλημάτων που προκαλούν οι ωχρατοξινογόνοι μύκητες είναι συγκεντρωμένοι στο τρίτο κεφάλαιο της πτυχιακής μελέτης. Η πτυχιακή ολοκληρώνεται με το τέταρτο κεφάλαιο το οποίο είναι αφιερωμένο στην νομοθετική πλευρά της υπόθεσης. |
el |