heal.abstract |
Το κρασί αποτελεί αδιαμφισβήτητα βασικό στοιχείο της παραδοσιακής Μεσογειακής διατροφής και του ελληνικού πολιτισμού. Τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί πολλές μελέτες που διερευνούν την ευεργετική επίδραση της κατανάλωσης κρασιού, στην υγεία του ανθρώπου. Μεταξύ των ερμηνειών που έχουν διατυπωθεί είναι και η αντιοξειδωτική δράση των πολυφαινολικών συστατικών του κρασιού, των οποίων η δράση δεν είναι πλήρως διευκρινισμένη. Οι πολυφαινόλες φαίνεται ότι εμπλέκονται σε προστατευτικούς μηχανισμούς έναντι διαφόρων παθολογικών καταστάσεων, όπως τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ο καρκίνος και οι μικροβιακές λοιμώξεις.Σκοπός της παρούσας μελέτης ήταν ο προσδιορισμός του αντιοξειδωτικού περιεχομένου και της αντιοξειδωτικής δράσης των ελληνικών λευκών κρασιών. Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά του κρασιού, της σύστασης του σταφυλιού, της οινοποίησης καθώς και της θέσης του, στη Μεσογειακή Διατροφή. Στο επόμενο κεφάλαιο έχουμε μια συνοπτική περιγραφή των πολυφαινολών. Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο, αυτής της μελέτης, παρακολουθούμε τα αντιοξειδωτικά αναλυτικά και εστιάζουμε στην αντιοξειδωτική δράση του κρασιού. |
el |