Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Δέδες, Κωνσταντίνος el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:07:41Z
dc.date.available 2015-11-25T03:17:03Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14639
dc.title Έλεγχος ποιότητας προϊόντων κυψέλης el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Μέλι el
heal.keyword Κερί μέλισσας el
heal.keyword Ποιοτικός έλεγχος el
heal.keyword Δηλητήρια el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2013-01-01 el
heal.abstract Μελισσοκομία είναι ο κτηνοτροφικός τομέας που ασχολείται με τη φροντίδα και τη διαχείριση των αποικιών των μελισσών. Η σημασία της μέλισσας για τον άνθρωπο φαίνεται στα λόγια του Albert Einstein, ο οποίος φέρεται να έχει πει ότι εάν εξαφανιστούν οι μέλισσες, θα απομείνουν μόνο τέσσερα χρόνια ζωής για το ανθρώπινο είδος. Το σημαντικότερο προϊόν της μελισσοκομίας είναι το μέλι, ακολουθούμενο από τα υπόλοιπα προϊόντα της κυψέλης, το κερί, τη γύρη, το βασιλικό πολτό, την πρόπολη, καθώς και το δηλητήριο της μέλισσας. Οι απαιτήσεις του καταναλωτή για προϊόντα υψηλής ποιότητας και οι απαιτήσεις των παραγωγών για προϊόντα προστιθέμενης αξίας σήμερα, καθιστούν ιδιαίτερα σημαντικό τον έλεγχο της ποιότητας των προϊόντων της κυψέλης. Στα πλαίσια της παρούσας εργασίας συλλέχτηκαν οι περισσότερες δυνατές πληροφορίες για όλα τα προϊόντα της κυψέλης. Η δομή που ακολουθήθηκε ήταν συγκεκριμένη, ώστε οι αναγνώστες, ιδιαίτερα οι μη εξοικειωμένοι με το αντικείμενο, να γνωρίσουν τις άγνωστες πτυχές των προϊόντων, τη σημασία τους για τον άνθρωπο (εφαρμογή στα τρόφιμα, στην τεχνολογία, στην ιατρική), τους μύθους και τα επιστημονικά στοιχεία γύρω από την αξία τους. Ιδιαίτερο βάρος όμως δόθηκε στους παράγοντες που επηρεάζουν την ποιότητα του κάθε προϊόντος στα διάφορα στάδια παραγωγής και μεταποίησής του, αλλά και στον έλεγχο της ποιότητας αυτών των προϊόντων με βάση τα σύγχρονα πρότυπα όπου αυτά υπάρχουν. Από την ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν πολλοί ισχυρισμοί γύρω από την διατροφική αξία των προϊόντων κυψέλης γενικά, ορισμένοι έχουν επιστημονικά τεκμηριωθεί, αλλά και κάποιοι που δεν απολαμβάνουν επιστημονικής τεκμηρίωσης. Διαπιστώθηκε επίσης ότι αυστηρά πρότυπα υπάρχουν μόνο για το μέλι, καθώς αποτελεί το κυριότερο προϊόν της μελισσοκομίας, ενώ για τα άλλα προϊόντα (κάποια εξ αυτών) συναντώνται μόνο κατά χώρες και σπάνια είναι αυστηρά. Για κάποια προϊόντα της κυψέλης, πλην του μελιού, φαίνεται ότι ο ποιοτικός έλεγχος μάλλον βασίζεται στην προσεκτική εφαρμογή των κατά τόπους παραδοσιακών τεχνικών, που διασφαλίζουν την καθαρότητα του προϊόντος και πολύ λιγότερο σε αναλυτικές διαδικασίες ή εφαρμογή κρίσιμων σημείων ελέγχου πριν το προϊόν διοχετευτεί στην αγορά. el
heal.advisorName Σαρηγιάννης, Ιωάννης el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 88 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές