heal.abstract |
Η Ανάλυση Επικινδυνότητας στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου - HACCP (Hazard Analysis Critical Control Point) στη βιομηχανία τροφίμων αποτελεί μια συστηματική προσέγγιση στην αναγνώριση, την εκτίμηση και τον έλεγχο των κινδύνων (βιολογικών, χημικών και φυσικών ) σε όλα τα στάδια της παραγωγής από την ανάπτυξη και την συγκομιδή των πρώτων υλών μέχρι την διανομή και τη χρήση του προϊόντος από τους καταναλωτές. Το HACCP είναι ένα προληπτικό σύστημα διασφάλισης της ασφάλειας στα τρόφιμα που επικεντρώνεται στα Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου (CCPs), όπου μπορεί να ελεγχθούν οι κίνδυνοι. Αποτελεί ένα σύστημα αλληλοδιαδεχόμενο ενεργειών, με στόχο την εξασφάλιση του υψηλότερου δυνατού βαθμού ασφάλειας των τροφίμων. Ελαχιστοποιεί την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων ασφάλειας για τα τρόφιμα. Αποτελεί εγγύηση για την ασφάλεια των τροφίμων. Το 1993 η τότε Ευρωπαϊκή Κοινότητα εκδίδει την οριζόντια οδηγία 93/43/ΕΟΚ περί υγιεινής των τροφίμων. Με την οποία γίνεται υποχρεωτική η εφαρμογή του συστήματος HACCP από τις επιχειρήσεις τροφίμων. Οι διεθνείς οργανισμοί, όπως η επιτροπή Codex Alimentarius, έχουν αναγνωρίσει ως την αποτελεσματικότερη μέθοδο για την παραγωγή ακίνδυνων τροφίμων. Η εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας έγινε με την έκδοση στις 4/10/2000 της Κ.Υ.Α 487/ΦΕΚ/1219 Β' και υποχρεώνει τις επιχειρήσεις, που εμπλέκονται με οποιονδήποτε τρόπο στη διατροφική αλυσίδα, να εφαρμόζουν το σύστημα HACCP. Οι βιομηχανίες είναι υποχρεωμένες να εγκαταστήσουν το σύστημα HACCP για να τεκμηριώσουν τις διαδικασίες που απαιτούνται για την ασφάλεια των προϊόντων που παράγουν. Η ανάπτυξη των σχεδίων HACCP γίνεται με εφαρμογή των επτά αρχών που απαιτούν : αναγνώριση των κινδύνων,καθορισμό των κρίσιμων σημείων ελέγχου CCPs,καθορισμό των κρίσιμων ορίων για κάθε CCP, παρακολούθηση των κρίσιμων ορίων, διορθωτικές ενέργειες, επαλήθευση και καταγραφή του συστήματος. Τα σχέδια HACCP αντικατοπτρίζουν τη μοναδικότητα ενός τροφίμου, της μεθόδου παρασκευής του και της εγκατάστασης στην οποία παράγεται. Το HACCP γίνεται ολοένα και περισσότερο σήμερα ένα αναπόσπαστο τμήμα των σχεδίων διασφάλισης της ασφάλειας των εταιριών παραγωγής τροφίμων.Για την επιτυχή λειτουργία του συστήματος HACCP, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η εφαρμογή των κανόνων Ορθής Βιομηχανικής Πρακτικής (GMP) και Ορθής Υγιεινής Πρακτικής (GHP) καθώς και η υποστήριξη από τη διοίκηση και το ανθρώπινο δυναμικό της επιχείρησης. Για την εφαρμογή του HACCP αυτά θεωρούνται προαπαιτούμενα. Επίσης, το σύστημα HACCP μπορεί να συνδυαστεί με άλλα συστήματα διασφάλισης και να ενσωματωθεί σε αυτά με αποτέλεσμα ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης της ποιότητας και της ασφάλειας των τροφίμων. Οι βιομηχανίες τροφίμων είναι υπεύθυνες για την παραγωγή ασφαλών τροφίμων, ενώ οι Κρατικές Υπηρεσίες είναι υπεύθυνες για την πιστοποίηση ότι οι βιομηχανίες παράγουν ασφαλή προϊόντα και ότι τηρούνται οι Κανονισμοί. Στην Ελλάδα αρμόδιος φορέας για την πιστοποίηση της ασφάλειας των τροφίμων είναι ο Εθνικός Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) και Συναρμόδιες υπηρεσίες (?/νση Κτηνιατρικής, ?/νση Γεωργίας, ?/νση Υγείας των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων). Ο έλεγχος από τον ΕΦΕΤ είναι υποχρεωτικός και απροειδοποίητος. |
el |