Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Ο ρόλος ενώσεων αζώτου ως συντηρητικά τροφίμων: νιτρώδη και νιτρικά άλατα με κάλιο και νάτριο

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Γιαννακοπούλου, Κωστούλα el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:07:42Z
dc.date.available 2015-11-25T03:17:05Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14642
dc.title Ο ρόλος ενώσεων αζώτου ως συντηρητικά τροφίμων: νιτρώδη και νιτρικά άλατα με κάλιο και νάτριο el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Τρόφιμα el
heal.keyword Συντήρηση el
heal.keyword Άζωτο el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2013-01-01 el
heal.abstract Γνωρίζουμε ότι η κύρια λειτουργία της συντήρησης είναι να καθυστερεί την αλλοίωση των τροφίμων και να αποτρέπει οποιεσδήποτε αλλαγές στη γεύση τους ή σε μερικές περιπτώσεις, και στην εμφάνισή τους. Η συντήρηση των τροφίμων έχει χρησιμοποιηθεί εδώ και αρκετές εκατοντάδες χρόνια, όταν ο άνθρωπος χρησιμοποίησε το αλάτι (πάστωμα) και τον καπνό (κάπνισμα) για να εμποδίσει το κρέας και τα ψάρια να χαλάσουν. Ο μέγιστος κίνδυνος είναι να αλλοιωθούν τα τρόφιμα ή να γίνουν τοξικά από την επίδραση μικροοργανισμών (π.χ. βακτήρια, ζύμες, μούχλα) που εμφανίζονται σε αυτά. Μερικοί από αυτούς τους οργανισμούς μπορούν να εκκρίνουν δηλητηριώδεις ουσίες (τοξίνες), οι οποίες είναι επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία και μπορεί να αποδειχθούν ακόμη και θανατηφόρες. Τη σημερινή εποχή χρησιμοποιούνται πολλά συντηρητικά στα τρόφιμα, τα οποία προστατεύουν τα τρόφιμα από την αλλοίωση, και παράλληλα ενισχύουν σε πολλές περιπτώσεις το άρωμα και τη γεύση των τροφίμων. Στην παρούσα πτυχιακή εργασία έγινε μια προσπάθεια προσέγγισης τον ρόλου των ενώσεων του αζώτου ως συντηρητικά τροφίμων, και ειδικότερα για τα νιτρώδη και νιτρικά άλατα με κάλιο και νάτριο. Στο πρώτο κεφάλαιο της εργασίας μας, γίνεται μια αναφορά στην έννοια των τροφίμων και στη συντήρηση τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο, γίνεται αναφορά στις ενώσεις του αζώτου και τη χρήση τους στα τρόφιμα. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα νιτρικά και νιτρώδη άλατα με κάλιο και νάτριο και η χρήση τους ως συντηρητικά. Επιπλέον, δίνονται πληροφορίες για το Κλωστρίδιο Αλλαντίασης (Clostridium botulinum) και για την αλλαντίαση. Τέλος, στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι αρνητικές επιπτώσεις των ενώσεων του αζώτου στην υγεία του ανθρώπου. el
heal.advisorName Σπηλιόπουλος, Ιωακείμ el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 58 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές