heal.abstract |
Η παρούσα πτυχιακή εργασία έχει ως αντικείμενο τη παραγωγή λαδιού και τα συστήματα ολοκληρωμένης διαχείρισης ασφάλειας σε παραδοσιακό ελαιοτριβείο. Μια από τις βασικότερες χώρες παραγωγής, κατανάλωσης και εξαγωγής ελαιολάδου είναι η Ελλάδα. Από τα αρχαία χρόνια ακόμη, η ελιά θεωρούνταν το ιερότερο δέντρο του τόπου μας και αποτελούσε σύμβολο ειρήνης και ευημερίας. Το ελαιόλαδο είναι ένα φυσικό προϊόν που διακρίνεται για τις ευεργετικές του ιδιότητες και συγκαταλέγεται στη λίστα με τα 10 ωφελιμότερα τρόφιμα στο κόσμο.Στην χώρα μας έχουμε περίπου 38 ποικιλίες ελιάς. Αφού γίνει η συλλογή της ελιάς ο καρπός ακολουθεί μια γραμμή παραγωγής με παραδοσιακό τρόπο ώστε να παραχθεί το ελαιόλαδο. Υπάρχουν πολλοί εμπορικοί τύποι ελαιολάδου όπου ο διαχωρισμός τους γίνεται σύμφωνα με το χρώμα και τον τρόπο συντήρησης του προϊόντος. Ανάλογα με το χρώμα, την οξύτητα, την οξείδωση και τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά γίνεται η κατηγοριοποίηση σε ποιότητες όπου προσαρμόζονται με τις επιθυμίες των καταναλωτών.Στη σύγχρονη κοινωνία, η αύξηση της ζήτησης καλύτερων και ασφαλέστερων προϊόντων καθώς και το παγκόσμιο ενδιαφέρον για το περιβάλλον έφερε την γεωργία στο επίκεντρο. Οι γεωργοί θέλησαν να βρουν ένα τρόπο να αυξήσουν την παραγωγή τους αλλά να είναι συνάμα φιλικός προς το περιβάλλον. Και στην περίπτωση του ελαιολάδου, λοιπόν, αυτό επιτεύχθηκε μέσω της ολοκληρωμένης διαχείρισης των καλλιεργειών στα πλαίσια της οποίας αναπτύχτηκαν τρόποι ώστε να αυξηθεί η παραγωγή με προϊόντα καλής ποιότητας τα όποια όμως παράγονται σύμφωνα με της αρχές της αειφορίας. |
el |