heal.abstract |
Το ελαιόλαδο παράγεται κυρίως στα κράτη της μεσογείου και είναι προϊόν υψηλής διατροφικής αξίας πλούσιο σε ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, όπως βιταμίνη Ε και πολυφαινολικές ενώσεις. Η ποιότητα και τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του (οσμή και γεύση) οφείλονται κυρίως στο ιδιαίτερο γεωγραφικό περιβάλλον και τους τρόπους επεξεργασίας και παραγωγής του.Στο γενικό πλαίσιο της διασφάλισης της ποιότητας και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αγροτικών προϊόντων, η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε για πρώτη φορά το καθεστώς για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων και των ονομασιών προέλευσης των γεωργικών προϊόντων και των τροφίμων (Καν. 2081/92) και το καθεστώς, για τις βεβαιώσεις ιδιοτυπίας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων (Καν. 2082/92). Τα προϊόντα Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (Π.Ο.Π.) και Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (Π.Γ.Ε.) διέπονται από τον Κανονισμό (EE) αριθ. 1151/2012 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 21ης Νοεμβρίου 2012 για τα συστήματα ποιότητας των γεωργικών προϊόντων και τροφίμων ο οποίος αντικατέστησε τον Κανονισμό (ΕΚ) 510/2006 του Συμβουλίου της 20ης Μαρτίου 2006.Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η χημική εξέταση του ελαιολάδου της περιοχής της Τυθορέας, το οποίο είναι γνωστό εκ αρχαιοτάτων χρόνων λόγω του ιδιαίτερου χρώματος και της γεύσης του, με απώτερο στόχο τη μελλοντική ένταξή του στα προϊόντα Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ). (Βάλε παραπομπή, tithoreonelaion.com) |
el |