Show simple item record

dc.contributor.author Ντόστα, Μαγδαληνή el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:07:48Z
dc.date.available 2015-11-25T03:17:08Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14655
dc.title Το ξηρό φασόλι στη Λάρισα el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Φασόλια el
heal.keyword Καλλιέργεια el
heal.keyword Λίπανση el
heal.keyword Διατροφή el
heal.keyword Ασθένειες el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2013-01-01 el
heal.abstract Στη σύγχρονη κοινωνία οι απαιτήσεις και οι ανθρώπινες ανάγκες εμφανίζονται αυξημένες. Ειδικότερα για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα είναι ακόμα υψηλότερες δεδομένου ότι την εργασία τους χαρακτηρίζει η αβεβαιότητα και η εποχικότητα του εισοδήματος από την καλλιέργεια της γης και όλοι οι παράμετροι που ακολουθούν όπως τα προβλήματα που προκαλούνται από τις καιρικές συνθήκες αλλά και η όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των αγορών των αγροτικών προϊόντων. Αποτέλεσμα όλων αυτών, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η δημιουργία της ανάγκης για προστασία και εκσυγχρονισμό των δομών του πρωτογενή τομέα. Ιδιαίτερα για τους αγρότες που διαμένουν σε περιοχές όπως είναι ο Νομός Λάρισας όπου επικρατούν οι παραδοσιακές καλλιέργειες και η ανάγκη για στροφή σε νέες είναι σαφώς μεγαλύτερη. Η καλή ποιότητα του ελληνικού φασολιού, αλλά και η διαρκώς αυξημένη ζήτηση που φέρνει η σύνδεσή τους με την υγιεινή διατροφή έχει δημιουργήσει ένα "ρεύμα" παραγωγών από άλλα προϊόντα όπως ο καπνός, οι οποίοι συνενώνονται, δημιουργούν συσκευαστήρια και μελετούν ακόμα και τις αγορές του εξωτερικού.Το ξηρό φασόλι είναι ένα από τα σημαντικότερα ψυχανθή για την ανθρώπινη διατροφή. Πρόκειται για ένα είδος το οποίο καλλιεργείται για την κατανάλωση των πράσινων λοβών, των ανώριμων ή των ξηρών σπόρων. Σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή των τροφίμων εξαρτάται από τη γονιμότητα του εδάφους και τη διαχείριση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού (Lal, 2001). Επομένως , κρίνεται απαραίτητη η άριστη διαχείριση των πόρων αυτών ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη παραγόμενη ποσότητα.Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να διαπιστωθεί εάν είναι προς συμφέρον των αγροτών του Νομού Λάρισας να εγκαταλείψουν τις μέχρι τώρα εντατική γεωργία και να στραφούν σε μεγαλύτερο βαθμό σε καλλιέργειες που υπάρχουν όπως το φασόλι, αλλά και να διερευνηθεί κατά πόσο αυτές μπορούν να συμβάλουν στην οικονομία και ανάπτυξη της τόσο της μελετώμενης περιοχής όσο και της χώρας μας συνολικά. Η πτυχιακή εργασία αποτελείται από τρία κεφάλαια. Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται παρουσίασή του Νομού Λάρισας, όπου αναλύονται θέματα που αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και την αγροτική παραγωγή και εκμετάλλευση. Στο δεύτερο κεφάλαιο αντικείμενο εξέτασης αποτελεί το ξηρό φασόλι όπου περιγράφονται τα χαρακτηριστικά και τα στάδια της καλλιέργειας. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο επισημαίνεται η σημαντικότητα της καλλιέργειας στην περιοχή τονίζοντας τις οικονομική αλλά και διατροφική αξία της. el
heal.advisorName Βαρζάκας, Θεόδωρος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 77 *


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics