heal.abstract |
Στη σύγχρονη κοινωνία οι απαιτήσεις και οι ανθρώπινες ανάγκες εμφανίζονται αυξημένες. Ειδικότερα για τους ανθρώπους που δραστηριοποιούνται στον πρωτογενή τομέα είναι ακόμα υψηλότερες δεδομένου ότι την εργασία τους χαρακτηρίζει η αβεβαιότητα και η εποχικότητα του εισοδήματος από την καλλιέργεια της γης και όλοι οι παράμετροι που ακολουθούν όπως τα προβλήματα που προκαλούνται από τις καιρικές συνθήκες αλλά και η όξυνση του ανταγωνισμού μεταξύ των αγορών των αγροτικών προϊόντων. Αποτέλεσμα όλων αυτών, σε συνδυασμό με τις εξελίξεις τόσο σε παγκόσμιο όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, είναι η δημιουργία της ανάγκης για προστασία και εκσυγχρονισμό των δομών του πρωτογενή τομέα. Ιδιαίτερα για τους αγρότες που διαμένουν σε περιοχές όπως είναι ο Νομός Λάρισας όπου επικρατούν οι παραδοσιακές καλλιέργειες και η ανάγκη για στροφή σε νέες είναι σαφώς μεγαλύτερη. Η καλή ποιότητα του ελληνικού φασολιού, αλλά και η διαρκώς αυξημένη ζήτηση που φέρνει η σύνδεσή τους με την υγιεινή διατροφή έχει δημιουργήσει ένα "ρεύμα" παραγωγών από άλλα προϊόντα όπως ο καπνός, οι οποίοι συνενώνονται, δημιουργούν συσκευαστήρια και μελετούν ακόμα και τις αγορές του εξωτερικού.Το ξηρό φασόλι είναι ένα από τα σημαντικότερα ψυχανθή για την ανθρώπινη διατροφή. Πρόκειται για ένα είδος το οποίο καλλιεργείται για την κατανάλωση των πράσινων λοβών, των ανώριμων ή των ξηρών σπόρων. Σε μεγάλο βαθμό η παραγωγή των τροφίμων εξαρτάται από τη γονιμότητα του εδάφους και τη διαχείριση των διαθέσιμων αποθεμάτων νερού (Lal, 2001). Επομένως , κρίνεται απαραίτητη η άριστη διαχείριση των πόρων αυτών ώστε να εξασφαλιστεί η μεγαλύτερη παραγόμενη ποσότητα.Στόχος της παρούσας εργασίας είναι να διαπιστωθεί εάν είναι προς συμφέρον των αγροτών του Νομού Λάρισας να εγκαταλείψουν τις μέχρι τώρα εντατική γεωργία και να στραφούν σε μεγαλύτερο βαθμό σε καλλιέργειες που υπάρχουν όπως το φασόλι, αλλά και να διερευνηθεί κατά πόσο αυτές μπορούν να συμβάλουν στην οικονομία και ανάπτυξη της τόσο της μελετώμενης περιοχής όσο και της χώρας μας συνολικά. Η πτυχιακή εργασία αποτελείται από τρία κεφάλαια. Αρχικά στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται παρουσίασή του Νομού Λάρισας, όπου αναλύονται θέματα που αφορούν την υφιστάμενη κατάσταση της περιοχής ως προς τις εδαφοκλιματικές συνθήκες και την αγροτική παραγωγή και εκμετάλλευση. Στο δεύτερο κεφάλαιο αντικείμενο εξέτασης αποτελεί το ξηρό φασόλι όπου περιγράφονται τα χαρακτηριστικά και τα στάδια της καλλιέργειας. Στο τρίτο και τελευταίο στάδιο επισημαίνεται η σημαντικότητα της καλλιέργειας στην περιοχή τονίζοντας τις οικονομική αλλά και διατροφική αξία της. |
el |