heal.abstract |
Η ελιά είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της μεσογειακής διατροφής και της οικονομίας της Ελλάδας. Η μυθολογία μας, η ιστορία μας και ολόκληρη η ζωή μας είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με το δέντρο της ελιάς και τον καρπό του.Όλοι έχουμε ακούσει για τις ευεργετικές ιδιότητες του ελαιολάδου. Για το πόσο καλό κάνει στην καρδιά μας και γενικά στην υγεία μας. Η τροφική, η θρεπτική και η βιολογική αξία του είναι πολύ σημαντική και γι’ αυτό το ελαιόλαδο συγκαταλέγεται στη λίστα των 10 ωφελιμότερων ειδών διατροφής.Η καλή επίδραση του ελαιολάδου στην υγεία μας ήταν άλλωστε γνωστή από πολύ παλιά… Ο Όμηρος, για παράδειγμα, αποκαλούσε το ελαιόλαδο “Υγρό Χρυσάφι” και ο Ιπποκράτης “μεγάλο θεραπευτή”.Επίσης, χάρη στις ιδιαίτερα μαλακτικές ιδιότητες που προσδίδει στο δέρμα και στην αντιοξειδωτική δράση του, το ελαιόλαδο έχει ευρεία χρήση σε πολλά καλλυντικά προϊόντα και χρησιμοποιείται σε περιποιήσεις ομορφιάς.Επιπλέον όλοι γνωρίζουμε πως το ελαιόλαδο είναι ένα από τα κύρια προϊόντα, που εξάγει η Ελλάδα κάνοντάς το ένα σημαντικό παράγοντα της οικονομίας της χώρας.Τι όμως πραγματικά γνωρίζουμε για το ελαιόλαδο; Ποια στοιχεία το καθιστούν ένα από τα πιο πολύτιμα έλαια, το οποίο καταναλώνεται με μεγάλη συχνότητα τόσο στην Ελλάδα όσο και στις άλλες μεσογειακές χώρες; Σε ποιες κατηγορίες μπορούμε να διακρίνουμε το ελαιόλαδο; Ισχύουν όλες αυτές οι φήμες για το καλό που κάνει στην υγεία μας και σε ποιο βαθμό μπορούμε να εμπιστευόμαστε το λάδι από τα ράφια των καταστημάτων;Στα κεφάλαια που ακολουθούν, θα προσπαθήσουμε να δώσουμε απαντήσεις σε όλες τις ερωτήσεις, που σχετίζονται με το ελαιόλαδο, ώστε να ξεδιαλύνουμε την ομίχλη που υπάρχει γύρω από αυτό το προϊόν.Έτσι, στο πρώτο κεφάλαιο θα μάθουμε τι ακριβώς είναι αυτό που ονομάζουμε ελαιόλαδο, ποια η ιστορία του στην πάροδο του χρόνου, που και με ποιον τρόπο παράγεται σήμερα, καθώς και τον τρόπο διανομής του, δηλαδή το πώς φτάνει στο τραπέζι μας.Έπειτα, στο δεύτερο κεφάλαιο, θα δούμε τα συστατικά του ελαιοκάρπου, ποια είναι η χημική σύσταση του ελαιολάδου, τη σύνθεση του σε λιπαρά οξέα, τα μη γλυκερίδια συστατικά του, τα κυριότερα ασαπωνοποίητα συστατικά του, τη βιοσύνθεση του, το ρόλο των φύλλων της ελιάς και του ελαιοκαρπού στη βιοσύνθεση του ελαιόλαδου, το ρόλο του ενζύμου Καρβοξυλάση και τη σύνθεση των λιπαρών οξέων.Στη συνέχεια, στο κεφάλαιο τρία, θα μιλήσουμε για τις γενικές ιδιότητες του ελαιόλαδου. Τις θρεπτικές ιδιότητές του κατά την αρχαιότητα αλλά και κατά την νεότερη εποχή. Στα κεφάλαια τέσσερα, πέντε και έξι θα αναφερθούμε στην ανθεκτικότητα του κατά το μαγείρεμα, την θρεπτική, θερμιδική και βιολογική του αξία και τη σχέση του με τη σωστή διατροφή αντίστοιχα.Στη συνέχεια, στο κεφάλαιο επτά θα μιλήσουμε για την νοθεία του ελαίου και τον έλεγχο που εφαρμόζεται σήμερα για την καταπολέμηση της.Στο οχτώ κεφάλαιο θα δούμε αν οι λεγόμενες «ευεργετικές ιδιότητες», που έχει το ελαιόλαδο, επιδρούν όντως με ευλάβεια στον οργανισμό του ανθρώπου και προλαμβάνουν μέχρι κι καρδιοεμφράγματα. Επίσης θα μιλήσουμε για την χρήση του ελαιολάδου στην διατροφή μας.Στο κεφάλαιο εννιά και δέκα θα μιλήσουμε για τη χρήση του ελαιόλαδου στην κοσμετολογία. Θα αναφερθούμε στο ελαιόλαδο ως υλικό καθαρισμού αλλά και σε καλλυντικά που έχουν ως συστατικό το ελαιόλαδο.Στα κεφάλαια δέκα, έντεκα και δώδεκα θα μιλήσουμε για την κατανάλωση του ελαιολάδου αλλά και τα αποτελέσματα αυτής σύμφωνα με επιδημιολογικές μελέτες, θα μάθουμε για την διεθνή συμφωνία σχετικά με το ελαιόλαδο, αλλά και για τη νομοθεσία που ισχύει σχετικά με το ελαιόλαδο αντίστοιχα.Τέλος, θα κλείσουμε με τα συμπεράσματα και τις παρατηρήσεις, που προέκυψαν από την εργασία και θα απαντήσουμε πλέον με παραδείγματα στα ερωτήματα που θέσαμε στην αρχή. |
el |