heal.abstract |
Η σίτιση από ή σε χώρους μαζικής εστίασης και επεξεργασίας τροφίμων έχει πλέον για τα καλά διεισδύσει στην καθημερινότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Λόγω λοιπόν της ολοένα και αυξανόμενης χρήσης τέτοιων χώρων από ένα ευρύ καταναλωτικό κοινό, κρίνεται αναγκαία η διασφάλιση της ασφάλειας των παρεχόμενων τροφίμων για την υγεία του καταναλωτή και αυτό μπορεί να επιτευχθεί μέσω της εφαρμογής ενός συστήματος διασφάλισης ασφάλειας τροφίμων (Σ.Δ.Α.Τ.) όπως το ανανεωμένο σύστημα ISO 22000:2005 βασισμένο στο H.A.C.C.P. (Hazard Analysis of Critical Control Point). Σήμερα, η εφαρμογή ενός Συστήματος HACCP αποτελεί νομική υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων τροφίμων γεγονός που εκφράζεται μέσα από τις απαιτήσεις των Κανονισμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με αριθμούς 178/2002 και 852/2004.Η παρούσα πτυχιακή μελέτη αποτελεί θεωρητική προσέγγιση του συστήματος ISO 22000 αλλά και πρακτική, μέσω της εφαρμογής του σε βιομηχανία παρασκευής και τυποποίησης προϊόντων ζύμης.Ο σχεδιασμός και η τεκμηρίωση της εφαρμογής του συστήματος αποτελείται από βασικές ενότητες οι οποίες θα αναλυθούν στο σύνολο της εργασίας και θα έχουν ως κύριο στόχο την επιτυχημένη πιστοποίηση από διεθνή φορέα.Θέλω να ευχαριστήσω θερμά την διοίκηση της εταιρείας ΤΡΟΦΕΣ Α.Ε με τον διακριτικό τίτλο στην αγορά "Οι πίτες της Παναγιώτας" για την πρόσβαση σε στοιχεία της εταιρείας καθώς επίσης και για την άψογη συνεργασία. (ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ 1416, 1994, ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΛΟΤ ΕΝ ISO 22000, 2005) |
el |