dc.contributor.author |
Βούλτσος, Θεόδωρος |
el |
dc.date.accessioned |
2015-11-24T21:07:55Z |
|
dc.date.available |
2015-11-25T03:17:13Z |
|
dc.date.issued |
2015-11-24 |
|
dc.identifier.uri |
http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14666 |
|
dc.title |
Μηχανολογικός εξοπλισμός οινοποίησης οινοποιείου |
el |
heal.type |
Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία |
el |
heal.secondaryTitle |
|
el |
heal.keyword |
Εξοπλισμός |
el |
heal.keyword |
Οινοποίηση |
el |
heal.contributorName |
|
el |
heal.language |
gre |
el |
heal.access |
free |
el |
heal.accessText |
|
el |
heal.license |
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα |
el |
heal.fileFormat |
PDF |
* |
heal.recordProvider |
ΤΕΙ Πελοποννησου |
el |
heal.publicationDate |
2013-11-01 |
el |
heal.abstract |
Στη παρούσα μελέτη πραγματοποιείται η παρουσιάση του μηχανολογικού εξοπλισμού που πρέπει να διαθέτει μια σύγχρονη οινοποιητική μονάδα για να φέρει εις πέρας τη διαδικασία της οινοποίησης από τη παραλαβή της πρώτης ύλης μέχρι και την εμφιάλωση του παραγόμενου οίνου ή τη παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια έτσι όπως καταγράφθηκε εμπειρικά και στοιχειοθετήθηκε σύμφωνα με τις βιβλιογραφικές αναφορές. Η διάρθρωση της παρούσας εργασίας διακρίνεται σε τέσσερα αυτοτελή κεφάλαια αφού πρώτα από όλα προηγείται η συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας του οίνου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Επιπλέον γίνεται και μια σύντομη αναφορά στην οινική παράδοση της Ζακύνθου διότι η συλλογή εμπειριών για τη παρούσα μελέτη οφείλεται στο Οινοποιείο Callinico που εδρεύει στο Καλλίπαδο της Ζακύνθου. Στο πρώτο κεφάλαιο λαμβάνει χώρα η συνοπτική περιγραφή της ιστορίας του οίνου όπως παραθέτουν οι θεωρητικές προσεγγίσεις από την ύστερη αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά αλλά και τη συντήρηση του οίνου καθώς και σε καλλιεργητικές πρακτικές μιας και τα αρχαιολογικά ευρύματα δεν μας παρέχουν μια σαφή εικόνα για το τρόπο οινοποίησης. Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζουμε τη διαδικασία της οινοποίησης και της παραγωγής οίνου. Η περιγραφή ξεκινά με την συγκομιδή των σταφυλιών και καταλήγει στη διαδικασία αφαίρεσης του αποβαλλόμενου υλικού κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης (διαχωρισμός) διαδικασίες του οποίου αποτελούν: η ψύξη, η θέρμανση, η διήθηση κ.α. Παρουσιάζονται ακόμη αναλυτικά οι κατηγορίες της οινοποίησης(λευκή, ερυθρή και ροζέ) αλλά και ειδικές κατηγορίες οινοποίησης όπως η οινοποίηση οίνων nouveau. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφουμε αναλυτικά το μηχανολογικό εξοπλισμό οινοποίησης παραθέτωντας το ανάλογο υλικό (φωτογραφικό υλικό) για να να έχουμε μια πλήρη εικόνα για κάθε μηχάνημα ξεχωριστά. Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζουμε τη πρακτική εφαρμογή του μηχανολογικού εξοπλισμού μέσα από τη διαδικασία οινοποίησης λευκού ξηρού οίνου στο οινοποιείο Callinico στο Καλλίπαδο της Ζακύνθου. |
el |
heal.advisorName |
Βαρζάκας, Θεόδωρος |
el |
heal.committeeMemberName |
|
el |
heal.academicPublisher |
ΤΕΙ Πελοποννήσου |
el |
heal.numberOfPages |
98 |
* |