Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Μηχανολογικός εξοπλισμός οινοποίησης οινοποιείου

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Βούλτσος, Θεόδωρος el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:07:55Z
dc.date.available 2015-11-25T03:17:13Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14666
dc.title Μηχανολογικός εξοπλισμός οινοποίησης οινοποιείου el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Εξοπλισμός el
heal.keyword Οινοποίηση el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2013-11-01 el
heal.abstract Στη παρούσα μελέτη πραγματοποιείται η παρουσιάση του μηχανολογικού εξοπλισμού που πρέπει να διαθέτει μια σύγχρονη οινοποιητική μονάδα για να φέρει εις πέρας τη διαδικασία της οινοποίησης από τη παραλαβή της πρώτης ύλης μέχρι και την εμφιάλωση του παραγόμενου οίνου ή τη παλαίωσή του σε δρύινα βαρέλια έτσι όπως καταγράφθηκε εμπειρικά και στοιχειοθετήθηκε σύμφωνα με τις βιβλιογραφικές αναφορές. Η διάρθρωση της παρούσας εργασίας διακρίνεται σε τέσσερα αυτοτελή κεφάλαια αφού πρώτα από όλα προηγείται η συνοπτική παρουσίαση της ιστορίας του οίνου από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα. Επιπλέον γίνεται και μια σύντομη αναφορά στην οινική παράδοση της Ζακύνθου διότι η συλλογή εμπειριών για τη παρούσα μελέτη οφείλεται στο Οινοποιείο Callinico που εδρεύει στο Καλλίπαδο της Ζακύνθου. Στο πρώτο κεφάλαιο λαμβάνει χώρα η συνοπτική περιγραφή της ιστορίας του οίνου όπως παραθέτουν οι θεωρητικές προσεγγίσεις από την ύστερη αρχαιότητα μέχρι τα νεότερα χρόνια δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στον εξοπλισμό που χρησιμοποιούσαν για τη μεταφορά αλλά και τη συντήρηση του οίνου καθώς και σε καλλιεργητικές πρακτικές μιας και τα αρχαιολογικά ευρύματα δεν μας παρέχουν μια σαφή εικόνα για το τρόπο οινοποίησης. Στο δεύτερο κεφάλαιο, παρουσιάζουμε τη διαδικασία της οινοποίησης και της παραγωγής οίνου. Η περιγραφή ξεκινά με την συγκομιδή των σταφυλιών και καταλήγει στη διαδικασία αφαίρεσης του αποβαλλόμενου υλικού κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης (διαχωρισμός) διαδικασίες του οποίου αποτελούν: η ψύξη, η θέρμανση, η διήθηση κ.α. Παρουσιάζονται ακόμη αναλυτικά οι κατηγορίες της οινοποίησης(λευκή, ερυθρή και ροζέ) αλλά και ειδικές κατηγορίες οινοποίησης όπως η οινοποίηση οίνων nouveau. Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφουμε αναλυτικά το μηχανολογικό εξοπλισμό οινοποίησης παραθέτωντας το ανάλογο υλικό (φωτογραφικό υλικό) για να να έχουμε μια πλήρη εικόνα για κάθε μηχάνημα ξεχωριστά. Τέλος στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζουμε τη πρακτική εφαρμογή του μηχανολογικού εξοπλισμού μέσα από τη διαδικασία οινοποίησης λευκού ξηρού οίνου στο οινοποιείο Callinico στο Καλλίπαδο της Ζακύνθου. el
heal.advisorName Βαρζάκας, Θεόδωρος el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 98 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές