Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Τα φαινολικά συστατικά του κρασιού και η σημασία τους στην παραγωγή και παλαίωσης του

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Δημητρίου, Σπύρος el
dc.date.accessioned 2015-11-24T21:07:56Z
dc.date.available 2015-11-25T03:17:13Z
dc.date.issued 2015-11-24
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/14668
dc.title Τα φαινολικά συστατικά του κρασιού και η σημασία τους στην παραγωγή και παλαίωσης του el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Φαινόλες el
heal.keyword Κρασιά el
heal.keyword Οίνος el
heal.keyword Οινοποίηση el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2013-01-01 el
heal.abstract Ο οίνος είναι ένα αλκοολούχο ποτό ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος και αποτελεί προϊόν της ζύμωσης των σταφυλιών ή του χυμού τους. Το ενδιαφέρον για το προϊόν αυτό έγκειται αφενός στο ότι είναι ένα δημοφιλές ποτό που συνοδεύει και ενισχύει ένα ευρύ φάσμα ευρωπαϊκών και μεσογειακών γεύσεων, και αφετέρου γιατί αποτελεί σημαντικό γεωργικό προϊόν αντικατοπτρίζοντας την ποικιλία του εδάφους και του κλίματος ενός τόπου. O οίνος αποτελείται από χημικά συστατικά τα οποία αποτελούν καταλυτικό ρόλο στα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του. Παρακάτω λοιπάν θα γίνει μια ανάλυση των φαινολικών συστατικών του κρασιού . όπου στην οινολογία αποτελούν ένα από τα σημαντικότερα κεφάλαια. Οι φαινολικές ενώσεις στον οίνο περιλαμβάνουν μία μεγάλη ομάδα ενώσεων οι οποίες επηρεάζουν τη γεύση, το χρώμα και την στυφάδα του οίνου. Διαιρούνται σε δύο κατηγορίες στις φλαβονοειδείς, όπου περιλαμβάνονται οι ανθοκυάνες (χρώμα) και οι ταννίνες (στυφάδα), και είναι πολυφαινολικές ενώσεις πολλές από τις οποίες είναι υπεύθυνες για το χρώμα των καρπών και των ανθέων, και στις μη φλαβονοειδείς φαινόλες. Στα φλαβονοειδή οφείλεται το κιτρινωπό χρώμα των λευκών κρασιών και στις ανθοκυάνες ή ανθοκυανίνες το ερυθροϊώδες έως ερυθρό χρώμα των κόκκινων. Οι ανθοκυάνες έχουν την τάση να δίνουν αδιάλυτα συσσωματώματα με το χρόνο και να σχηματίζουν ίζημα στη φιάλη, προκαλώντας μείωση της έντασης του χρώματος του οίνου. Οι ενώσεις αυτές φθάνουν από το σταφύλι στον οίνο μέσω της ζύμωσης του γλεύκου, όπου η χρησιμοποίηση διαφορετικής θερμοκρασίας ή ζύμης μπορούν σνα επηρεάσουν το τελικό προϊόν. Επίσης οι φαινολικές ενώσεις μεταβάλλονται έντονα κατά την ωρίμανση και παλαίωση του οίνου και είναι επιρρεπείς σε οξειδώσεις, και έτσι η χρησιμοποίηση των τροποποιημένων ατμοσφαιρών για τη συσκευασία του οίνου παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα εφαρμογή στην αποθήκευσή του. el
heal.advisorName Κάτσου, Πελαγία el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 127 *


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics