heal.abstract |
Η παρούσα εργασία έχει θέμα προ-συλλεκτικές και μετά-συλλεκτικές ασθένειες και εχθροί στην πατάτα στην περιοχή της Βοιωτίας. Αναφέραμε την ιστορική εξέλιξη της πατάτας, καθώς και το πότε ήρθε στην Ελλάδα για πρώτη φορά. Από τις πολλές ποικιλίες πατάτας που υπάρχουν στο νομό Βοιωτίας καλλιεργείται κυρίως η ποικιλία Liseta και ο πατατόσπορος που χρησιμοποιείται προέρχεται από τη Νάξο και το εξωτερικό. Όσον αφορά τις καλλιεργητικές φροντίδες, η καλλιέργεια τις πατάτας είναι ιδιαίτερα απαιτητική. Στον αγρό πραγματοποιείται βασική λίπανση πριν τη φύτευση, ενώ περίπου ένα μήνα μετά γίνεται λίπανση ανάλογα με τις ανάγκες του εδάφους. Η πιο συχνή ασθένεια που προσβάλει την πατάτα στον Νομό Βοιωτίας είναι ο περονόσπορος και τα πιο συνήθη έντομα, είναι ο δορυφόρος, η φθοριμαία και ο σιδηροσκώληκας. Επίσης, τα φυτά παθαίνουν συχνά χλωριώσεις από υψηλή υγρασία. Στο στάδιο τις συγκομιδής παρατηρούνται προσβολές από περονόσπορο και σήψη. Για την αντιμετώπιση τώρα των διαφόρων προβλημάτων χρησιμοποιούνται διάφορα προφυτρωτικά φυτοπροστατευτικά όπως εντομοκτόνα εδάφους Mocap, Dursbau, και ζιζανιοκτόνα sencor και stomb. Πριν την αποθήκευση πρέπει να καθαρίζονται καλά οι χώροι -αποθήκες που θα τοποθετηθούν οι πατάτες για να αποφευχθούν τυχόν μολύνσεις. Με μία ευρεία γκάμα από παγίδες και εντομοαπωθητικά, αντιμετωπίζεται πλέον η προσβολή πριν καν αρχίσει. Σε περιπτώσεις όμως που έχει επέλθει η μόλυνση υπάρχουν μέθοδοι αντιμετώπισης με χημικά μέσα όπως καπνιστικά, φυσικά μέσα, αλλά και μηχανικά μέσα. |
el |