heal.abstract |
Τα αλλεργιογόνα τρόφιμα είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία, γι’ αυτό και τα τελευταία χρόνια ανανεώνεται συνεχώς η νομοθεσία σε σχέση με την αναγραφή τους στις ετικέτες των προϊόντων. Επίσης γίνονται συνεχώς έρευνες για την ανίχνευση και τον προσδιορισμό όλων των αλλεργιογόνων τροφίμων. Μια από τις σημαντικότερες διαδικασίες ανίχνευσης αλλεργιογόνων σε ένα τρόφιμο είναι ημέθοδος ELISA. Η ELISA αποτελεί το κυρίως στάδιο της μεθόδου, κατά την οποία το πρωτεϊνικό διάλυμα αραιώνεται κατάλληλα και προστίθεται σε μικροτριβλία τα οποία έχουν επίστρωση από αντίσωμα. Το ακινητοποιημένο αντίσωμα δεσμεύει την προς προσδιορισμό πρωτεΐνη και στη συνέχεια η τελευταία δεσμεύει ένα δεύτερο, βιοτινυλιωμένο αντίσωμα (σάντουιτς ELISA). Το βιοτινυλιωμένο αντίσωμα συνδέεται με ένα σύμπλοκο στρεπταβιδίνης - ενζύμου. Το ένζυμο αυτό, στο τελευταίο στάδιο της ELISA, καταλύει την αντίδραση μετατροπής κάποιου υποστρώματος σε έγχρωμο προϊόν. |
el |