heal.abstract |
Η σημασία της μικροβιολογίας για τη βιομηχανία γαλακτοκομικών προϊόντων έχει αποδειχθεί από τις πρόσφατες εστίες των τροφιμογενών νόσων που συνδέονται με την κατανάλωση γάλακτος και γαλακτοκομικών προϊόντων που είχαν μολυνθεί με παθογόνους μικροοργανισμούς ή τοξίνες. Οι ανεπιθύμητοι μικροοργανισμοί αποτελούν τον κύριο κίνδυνο για την ασφάλεια, την ποιότητα και την υγιεινή του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Κατά συνέπεια, έχει δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη μικροβιολογική ανάλυση του γάλακτος και των γαλακτοκομικών προϊόντων. Το επίκεντρο της γαλακτοπαραγωγής μικροβιολογίας, ωστόσο, επιμένει να χρησιμοποιεί σε μεγάλο βαθμό τις συμβατικές μεθόδους: Η πλάκα, πιο πιθανή σε αριθμούς και δοκιμές μέθοδος χρωστικής μείωσης. Αυτές οι μέθοδοι είναι αργές, επίπονες και έχουν μεγάλες απαιτήσεις για υλικά και εργασία. Επίσης συχνά δεν είναι κατάλληλες για την αξιολόγηση της ποιότητας και της διάρκειας ζωής των ευπαθών γαλακτοκομικών τροφίμων. Με την εξαίρεση των κολοβακτηριδίων, Salmonella, και Staphylococcusaureus, η απομόνωση και ο χαρακτηρισμός των διαφόρων οργανισμών που προσβάλλουν το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα η μικρό βιολογική ανάλυση είναι ένα μέρος της ρουτίνας για τις γαλακτοβιομηχανίες. Πρόσφατα δόθηκε έμφαση στα προγράμματα που βασίζονται στο HACCP (HazardAnalysis και Κρίσιμα Σημεία Ελέγχου) για την συνολική διαχείριση της ποιότητας στον κλάδο των γαλακτοκομικών προϊόντων και την αύξηση της ζήτησης για μικροβιολογική παρακολούθηση των προϊόντων. Επίσης υπάρχειαυξημένο ενδιαφέρον για ταχείς μεθόδους και χρήση αυτοματισμού στη μικροβιολογία. Οι διάφορες μέθοδοι για την ταχεία ανίχνευση, την απομόνωση, την απαρίθμηση, και τον χαρακτηρισμό των μικροοργανισμών είναι προσαρμοσμένοι στη γαλακτοβιομηχανία. |
el |