heal.abstract |
Τα αρτοσκευάσματα, είναι αρκετά σημαντική και κοινή τροφή σε όλες τις χώρες του κόσμου και συναντώνται σε εκπληκτικές μορφές και σε τεραστία ποικιλία. Τα προϊόντα αρτοποιίας όμως αποτελούν πλούσια υποστρώματα για την ανάπτυξη παθογόνων και μη, μικροοργανισμών. Το αντικείμενο της παρούσας εργασίας είναι η επισκόπηση των ερευνών που έχουν πραγματοποιηθεί σχετικά με τα αρτοσκευάσματα και τις αλλοιώσεις τους. Οι κίνδυνοι αλλοίωσης των προϊόντων αρτοποιίας χωρίζονται σε τρεις βασικές κατηγορίες. Σε αλλοιώσεις προερχόμενες από φυσιολογικά, χημικά και μικροβιολογικά αίτια. Ο πιο σημαντικός κίνδυνος όμως είναι η μικροβιολογική αλλοίωση. Βακτήρια, μύκητες και ανάπτυξη μούχλας αποτελούν τα σημαντικότερα προβλήματα για την βιομηχανία αρτοποιίας. Στην παρούσα εργασία επίσης, αναλύονται κάποιοι συγκεκριμένοι μικροοργανισμοί που ευθύνονται για τις αλλοιώσεις στα αρτοσκευάσματα καθώς και πιθανές πήγες μόλυνσης και μέτρα ελέγχου που μπορούν να παρθούν εναντίον τους. |
el |