heal.abstract |
Τα φυτά, η πηγή της τροφής του ανθρώπου και των ζώων, προσβάλλονται από ένα μεγάλο αριθμό διαφόρων κατηγοριών φυτοπαράσιτων. Περίπου 100.000 ασθένειες προκαλούνται από παθογόνους μικροοργανισμούς και άλλα παθογόνα αίτια, όπως οι μύκητες, τα βακτήρια, οι ιοί. Οι μύκητες και τα βακτήρια προκαλούν πολύ σοβαρές ζημιές τόσο στον αγρό όσο και στα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα. Οι καλλιέργειες που προσβάλλονται από παθογόνους μικροοργανισμούς στον αγρό παρουσιάζουν μεγάλες απώλειες στη συντήρησή τους. Η παρούσα πτυχιακή εργασία με θέμα: «Η χρήση πτητικών ουσιών στην αντιμετώπιση μετασυλλεκτικών ασθενειών των φυτικών προϊόντων» έχει σκοπό τη βιβλιογραφική ανασκόπηση ασθενειών των φυτικών προϊόντων κατά την αποθήκευσή τους και τη χρήση των πτητικών ουσιών, ως εναλλακτικός τρόπος στην αντιμετώπισή τους. Επίσης παρουσιάζονται τρόποι για τη μείωση των μετασυλλεκτικών απωλειών και κατά συνέπια τη βελτίωση των οποροκηπευτικών προϊόντων. Για να επιτευχθεί αυτό, όπως διαπιστώνεται και σε επόμενα κεφάλαια, κρίνονται απαραίτητες οι προσυλλεκτικές μεταχειρίσεις με προσεκτικούς χειρισμούς κατά τη συγκομιδή και κυρίως η εφαρμογή κατάλληλων μετασυλλεκτικών χειρισμών κατά τη μεταφορά και τη συντήρησή τους. Έτσι, στο πρώτο κεφάλαιο, γίνεται εκτενής ανάλυση των μετασυλλεκτικών ασθενειών, των παθογόνων που τις προκαλούν, καθώς και των τρόπων αντιμετώπισής τους. Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύονται και ταξινομούνται τα μυκητοκτόνα και τα βακτηριοκτόνο. Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται οι εναλλακτικοί τρόποι αντιμετώπισης των ασθενειών με τη ρύθμιση διαφόρων παραγόντων, όπως το αιθυλένιο και το όζον στους χώρους αποθήκευσης. Στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται αναφορά κυρίως σε φυσικά σκευάσματα που αναδύουν με φυσικούς τρόπους πτητικές ουσίες. Τέλος υπάρχουν τα συμπεράσματα που προέκυψαν από τη βιβλιογραφική αυτή έρευνα. |
el |