heal.abstract |
Το ψωμί αποτελεί σημαντικό προϊόν για την καθημερινής μας διατροφής και αποτελείται από αλεύρι, νερό, μαγιά και αλάτι. Η ποιότητα του ψωμιού εξαρτάται από παράγοντες όπως οι πρώτες ύλες, οι τεχνικές αρτοποίησης, ο εξοπλισμός, η αρτοποιητική ικανότητα του αλεύρου, οι βοηθητικές ύλες, η συνταγή και η εμπειρία του αρτοποιού. Η παραγωγή του ψωμιού γίνεται μέσω της διαδικασίας που καλείται αρτοποιήση και περιλαμβάνει τα στάδια της ανάμιξης των συστατικών, της μορφοποίησης του ζυμαριού, της ωρίμανσής του, του ψησίματος και της συσκευασίας του. Επιπλέον πολύ σημαντικό ρόλο στην παραγωγή καλής ποιότητας ψωμιού παίζουν οι τεχνικές αρτοποίησης που ακολουθούνται για την παραγωγή του και χωρίζονται σε Τεχνικές Βραδείας Αρτοποίησης, Τεχνικές Ταχείας Αρτοποιήσης και Σύγχρονες Τεχνικές που σχετίζονται με την επιβραδυνόμενη παρασκευή ψωμιού. Τέλος ένα σύγχρονο αρτοποιείο διαθέτει μηχανολογικό εξοπλισμό που περιλαμβάνει ζυμωτήρια, ζυγοκοπτικές και πλαστικές μηχανές, στόφες και θαλάμους επιβραδυνόμενης- διακοπτόμενης ζύμωσης αλλά και αρτοκλιβάνους διαφόρων τύπων. |
el |