Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Η επίδραση του όζοντος στη μείωση των μυκοτοξινών σε καρυκεύματα και ξηρούς καρπούς

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Θεοχαρόπουλος, Κωνσταντίνος el
dc.date.accessioned 2015-11-25T01:27:39Z
dc.date.available 2015-11-25T03:25:25Z
dc.date.issued 2015-11-25
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/16951
dc.title Η επίδραση του όζοντος στη μείωση των μυκοτοξινών σε καρυκεύματα και ξηρούς καρπούς el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Τοξίνες el
heal.keyword Ξηροί καρποί el
heal.keyword Όζον el
heal.keyword Καρυκεύματα el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2013-01-01 el
heal.abstract Οι μυκοτοξίνες είναι μια κατηγορία τοξινών που συναντώνται στα τρόφιμα και που δημιουργούνται κυρίως από μύκητες του γένους Aspergillus Fusarium και Pénicillium. Οι μύκητες αυτοί εμφανίζονται στα τρόφιμα για διάφορους λόγους και σε διάφορα στάδια της παραγωγής και της επεξεργασίας τους. Οι μυκοτοξίνες που είναι τα άμεσα παράγωγά τους είναι μια γενική κατηγορία τοξινών την οποία την αποτελούν διάφορες ουσίες όπως οι τριχοθεσίνες, οι φουμονισίνες, οι οχρατοξίνες, οι ζεαραλενόνες και οι αφλατοξίνες. Οι αφλατοξίνες είναι η κατηγορία των μυκοτοξινών που παρουσιάζει και το μεγαλύτερο ενδιαφέρον τόσο στην ανάλυση τους όσο και στους τρόπους πρόληψης και απομάκρυνσής τους από τα τρόφιμα. Ο λόγος που έχει δοθεί έμφαση στις συγκεκριμένες τοξίνες είναι οι έντονες αρνητικές επιδράσεις που έχουν στους ζωντανούς οργανισμούς και ιδιαίτερα στον άνθρωπο. Μελέτες που έχουν διεξαχθεί έχουν δείξει ότι οι συγκεκριμένες τοξίνες είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για την υγεία και είναι υπεύθυνες ακόμα και για την εμφάνιση καρκίνου. Η μόλυνση από το συγκεκριμένο είδος μπορεί να προξενήσει σοβαρά προβλήματα και να οδηγήσει ακόμη και στο θάνατο. Το γεγονός αυτό έχει δημιουργήσει την ανάγκη ύπαρξης μεθόδων ανίχνευσης των αφλατοξινών σε τρόφιμα και έχει οδηγήσει τους διεθνείς οργανισμούς δημόσιας υγείας να συντάξουν πίνακες ανώτατων ορίων εμφάνισης αφλατοξινών για τα διάφορα τρόφιμα. Επιπλέον έχει γίνει επιτακτική και η ανάγκη για την εύρεση μεθόδων απομάκρυνσης των υψηλών ποσοστών αφλατοξινών από τα τρόφιμα, με τέτοιο τρόπο ώστε να μην προκαλούν αλλοιώσεις στις οργανοληπτικές ιδιότητες των τροφίμων. Μια από αυτές τις μεθόδους που αναλύεται στην μελέτη αυτή είναι η επεξεργασία με την χρήση όζοντος η οποία τα τελευταία χρόνια έχει δώσει ενθαρρυντικά αποτελέσματα για την επίλυση του προβλήματος αυτού. el
heal.abstract Mycotoxins are a group of toxins usually found in food and created by the presence of moulds Aspergillus Fusanlum and Pénicillium. These moulds are found in food for a variety of reasons and in several stages of production and food processing. Mycotoxins are the direct derivatives of these moulds and they form a larger group of toxins that includes several compounds such as trichothesins, fumonisins, ochratoxins, zearalenone and aflatoxins. Aflatoxins are a group of mycotoxins that hold the greater interest. Their analysis, finding ways to prevent their appearance and removing them from food are matters that concern the scientific community. The reason that scientists focus mainly on aflatoxins is the intense effect they have on living organisms and especially on humans. Studies have shown that these particular toxins affect greatly human health and in some cases they are suspects even for carcinogenesis. Aflatoxin infection can lead to serious health issues and even lead to death. This particular fact alone has created the need for methods of detection of aflatoxins and has also lead the international health associations to form lists of maximum limits of concentration of aflatoxins in groups of food. Another important issue that has posed a great deal of concern in the scientific communities is finding methods used to reduce the levels of aflatoxins without affecting their properties. Such a method that is described in this study is ozonation, a process that ozone is used to remove aflatoxins from certain compounds, which in the past few years has lead to very promising results for the solution of this major issue. en
heal.advisorName Αγριοπούλου, Σοφία el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 47 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές