heal.abstract |
Το τυρί χρησιμοποιείται στη διατροφή του ανθρώπου από αρχαιοτήτων χρόνων. Θεωρούνταν από τότε εξαιρετική τροφή χάρη στην πολύ καλή γεύση και στο άρωμά του. Τους τελευταίους δύο αιώνες τεκμηριώθηκε και επιστημονικά ότι πέραν της γεύσης και του αρώματος του περιέχει και μία μεγάλη ποικιλία στερεών συστατικών που είναι πολύτιμα για τη διατροφή μας. Οι πρωτεΐνες του είναι πολύ υψηλής βιολογικής αξίας, καθώς περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε ποσότητες και σχέσεις που ανταποκρίνονται τις ανάγκες μας. Αποτελεί πολύ πλούσια πηγή ασβεστίου και φωσφόρου που είναι συστατικά απαραίτητα για τη δόμηση του σκελετού και των δοντιών. Περιέχει βιταμίνες, ανόργανα άλατα, λίπος και άλλα συστατικά που το καθιστούν πολύτιμο τρόφιμο. Αυτοί είναι και οι λόγοι που η παραγωγή και η κατανάλωσή του αυξάνουν από χρόνο σε χρόνο. Για τη χώρα μας το τυρί υπήρξε και είναι προϊόν με ιδιαίτερη οικονομική και διατροφική σημασία. Ως λαός είμαστε, μαζί με τους Γάλλους, πρώτοι στην ετήσια κατά κεφαλή κατανάλωση τυριού στον κόσμο. Πέραν αυτού, περισσότεροι από 200.000 Έλληνες απασχολούνται, μερικώς ή πλήρως, στην παραγωγή του γάλακτος και των τυριών.( πηγή: Τυροκομία Β' έκδοση Εμμανουήλ Μιχ. Ανυφαντάκης, 2004). |
el |