heal.abstract |
Ως αντιοξειδωτικά ορίζονται οι ουσίες οι οποίες μπορούν να παρεμποδίσουν τις αντιδράσεις των ελεύθερων ριζών, όπως των δραστικών μορφών του οξυγόνου, προστατεύοντας από την επιβλαβή δράση τους. Οι φαινολικές ενώσεις ανήκουν στα φυσικά αντιοξειδωτικά και είναι μία πολύ μεγάλη τάξη ενώσεων που περιλαμβάνει τα φαινολικά οξέα, τα φλαβονοειδή, τα στιλβένια και τις λιγνάνες. Στην παρούσα εργασία, ως δείγματα χρησιμοποιήθηκαν υπολλείματα καφέ ελληνικού, γαλλικού και εσπρέσο κοινής μάρκας ανά είδος, που υπάρχουν και καταναλώνονται ευρέως στην ελληνική αγορά. Έγινε ο προσδιορισμός των ολικών φαινολικών ουσιών με τη μέθοδο Folin-Ciocalteu και προσδιορίστηκε η ποσότητα φαινολών στα υπολλείματα κάθε είδους καφέ (ελληνικός,γαλλικός,εσπρέσο),καθώς και ο προσδιορισμός τροφοθρεπτικών συστατικών (Na,K,Mg,Mn,Ca,Fe,N,Cu).Mε βάση τα αποτελέσματα του πειραματικού μέρους έγινε μικρή ερευνά για την αξιοποίηση των αποτελεσμάτων του καφέ. Από την στατιστική ανάλυση, διαπιστώθηκε ότι τα υπολλείματα των υπο εξέταση καφέδων διαφέρουν ως προς την συγκέντρωσή τους σε ολικές φαινολικές ουσίες όπως και στην συγκέντρωση μακροστοιχείων και μικροστοιχείων απο εκείνη του αλεσμένου καφέ. |
el |