dc.contributor.author |
Αρτεμίου Μπλόυελ, Άννα |
el |
dc.date.accessioned |
2015-11-25T01:27:47Z |
|
dc.date.available |
2015-11-25T03:25:31Z |
|
dc.date.issued |
2015-11-25 |
|
dc.identifier.uri |
http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/16965 |
|
dc.title |
Διερεύνηση γονιδίων μεταβολισμού και διατροφικών συνηθειών σε μεσογειακό πληθυσμό |
el |
heal.type |
Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία |
el |
heal.secondaryTitle |
|
el |
heal.keyword |
Γενετική προδιάθεση |
el |
heal.keyword |
Μεταβολισμός |
el |
heal.keyword |
Διατροφικές συνήθειες |
el |
heal.keyword |
Τρόφιμα |
el |
heal.contributorName |
|
el |
heal.language |
gre |
el |
heal.access |
free |
el |
heal.accessText |
|
el |
heal.license |
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα |
el |
heal.fileFormat |
PDF |
* |
heal.recordProvider |
ΤΕΙ Πελοποννησου |
el |
heal.publicationDate |
2014-01-01 |
el |
heal.abstract |
Η ταχέως αναπτυσσόμενη επιστήμη της Διατροφικής Γενωμικής αποσκοπεί στην ανάπτυξη γνώσεων διατροφής που να μπορούν να εφαρμόζονται εξατομικευμένα σε κάθε άνθρωπο με βάση το γονιδίωμά τους. Η παρούσα έρευνα είχε σκοπό να διερευνήσει πιθανές σχέσεις ανάμεσα στα αποτελέσματα ανάγνωσης γονιδίων μεταβολισμού, σε τυχαίο δείγμα μεσογειακού πληθυσμού, και στις διατροφικές συνήθειες του πληθυσμού αυτού. Επιλέχθηκαν αποτελέσματα του τεστ DNA από 10 υγιείς εθελοντές, ηλικίας 5-36 ετών. Η στατιστική ανάλυση δεν έδειξε σημαντική συσχέτιση των διατροφικών τους συνηθειών με κάθε μία από τις ομάδες γονιδίων που εξετάστηκαν. Παρόλα αυτά παρατηρήθηκε ότι το 90% των εθελοντών είχαν γενετική προδιάθεση για δυσανεξία στη λακτόζη, καθώς και με το ίδιο ποσοστό παρατηρήθηκε η ευαισθησία στον μεταβολισμό ξεροψημένου κρέατος. Με ποσοστό 70% επί των εθελοντών παρατηρήθηκε γενετική προδιάθεση για δυσανεξία στη γλουτένη, μειωμένη ικανότητα απορρόφησης ασβεστίου μέσω της βιταμίνης D και προδιάθεση για αργή αποτοξίνωση του οργανισμού από τοξικές ουσίες. Οι εθελοντές κατηγοριοποιήθηκαν σε ομάδες του ΔΜΣ (Δείκτης Μάζας Σώματος), όπου οι ελαφρά ελλειποβαρείς είχαν γενικά καλές διατροφικές συνήθειες - αποτέλεσμα ενδιαφέροντος γονέων τους - οι εθελόντες φυσιολογικού βάρους είχαν τις καλύτερες διατροφικές συνήθειες - αποτέλεσμα της νεαρής ηλικίας τους - ενώ οι υπέρβαροι είχαν κακές διατροφικές συνήθειες που μάλιστα έρχονταν σε αντίθεση με τις συστάσεις που εξάχθηκαν από την ανάλυση των γονιδίων τους. |
el |
heal.abstract |
The rapidly developing science of Nutritional Genomics aims to develop nutrition knowledge in a way that it can be applied individually to each person based on their genome. The present study was designed to investigate possible association between metabolic genes analysis results, in a random sample of Mediterranean population, and nutritional habits of this population. The DNA test results used in this study were from 10 healthy volunteers, 5-36 years of age. Statistical analysis revealed no significant correlation of their dietary habits with each group of genes examined. However, it was observed that 90% of the volunteers had a genetic predisposition to lactose intolerance, and the same percentage was observed on sensitivity to grilled meat metabolism. 70% of volunteers had a genetic predisposition to gluten intolerance, low calcium absorption ability through vitamin D and a predisposition to low detoxifying rates. Volunteers were categorised into groups of BMI (Body Mass Index), where the ones reported as slightly underweight had generally good nutritional habits - a possible outcome of their parents’ interest - the ones with normal weight had the best nutritional habits - possible outcome of their young age - while the overweight had generally bad nutritional habits, also in contradiction with the recommendations derived from their gene analysis. |
en |
heal.advisorName |
Βαμβακάς, Σωτήριος |
el |
heal.committeeMemberName |
|
el |
heal.academicPublisher |
ΤΕΙ Πελοποννήσου |
el |
heal.numberOfPages |
49 |
* |