Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Ανάπτυξη μεθοδολογίας για προσδιορισμό φουμονισινών σε εμπορικούς οίνους

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Ευγενιώτη, Βασιλική el
dc.date.accessioned 2015-11-25T01:31:09Z
dc.date.available 2015-11-25T03:25:32Z
dc.date.issued 2015-11-25
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/16969
dc.title Ανάπτυξη μεθοδολογίας για προσδιορισμό φουμονισινών σε εμπορικούς οίνους el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Κρασιά el
heal.keyword Μύκητες el
heal.keyword Πείραμα el
heal.keyword Ρετσίνα el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2014-01-01 el
heal.abstract Οι φουμονισίνες αποτελούν ένα σύνολο μυκοτοξινών που παράγεταν κύρια από τους μύκητες F. verticilliooides, F. proliferatum, Gibberella fujikuroi και Aspergillus niger και συχνά μολύνουν τον αραβόσιτο και άλλα δημητριακά, όπως το σόργο και το ρύζι καθώς επίσης και τα σταφύλια και τις σταφίδες, με αποτέλεσμα να ανιχνεύονται στο μούστο και το κρασί. Οι φουμονισίνες προκαλούν τοξικότητα στο συκώτι και στα νεφρά, ανοσοκαταστολή και νευροτοξικότητα. Μέχρι σήμερα έχουν απομονωθεί τουλάχιστον 28 φουμονισίνες, ενώ ο Παγκόσμιος Οργανισμός Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) έχει ταξινομήσει τη φουμονισίνη Β1 ως δυνητικά καρκινογόνο ουσία (κατηγορία 2Β). Σκοπός της εργασίας ήταν η ανάπτυξη μεθοδολογίας για τον προσδιορισμό των φουμονισινών Β1 και Β2 (FBIκαι FB2) σε εμπορικούς οίνους με τη χρήση δυο διαφορετικών πρωτοκόλλων. Στο πρώτο πρωτόκολλο εφαρμόστηκε παραγωγοποίηση των φουμονισινών με αντιδραστήριο παραγωγοποίησης την ορθο-φθαλαλδεύδη (OPA, O-phthaldialdehyde). To αντιδραστήριο παραγωγοποίησης παρασκευάστηκε στο εργαστήριο και προστέθηκε σε κάθε πρότυπο διάλυμα φουμονισινών χειροκίνητα, για να ακολουθήσει ανάλυση με τη μέθοδο της υγρής χρωματογραφίας υψηλής επίδοσης (HPLC, High Performance Liquid Chromatography) με φθορισμομετρικό ανιχνευτή ( spectrofluorometric detector). Στο δεύτερο πρωτόκολλο, εφαρμόζοντας το ίδιο αντιδραστήριο παραγωγοποίησης αλλά σε αυτοματοποιημένο σύστημα προσθήκης με κάθε πρότυπο διάλυμα φουμονισινών και με την ίδια μέθοδο ανάλυσης, ελήφθησαν καλύτερα αποτελέσματα. Η απόδοση της χρωματογραφικής μεθόδου προσδιορίστηκε με την εκτίμηση της γραμμικότητας (linearity) και την εκτίμηση της ευαισθησίας (precision), σε μια κλίμακα συγκεντρώσεων από 50-2000 ng/mL. Για τη μελέτη της γραμμικότητας κατασκευάστηκαν δυο καμπύλες αναφοράς (μια για κάθε φουμονισίνη ) 6 σημείων, που εμφάνισαν συντελεστές (R ) για την FBI και την FB2, 0,984 και 0,948 στη χειροκίνητη παραγωγοποίηση και 0,987 και 0,990 στην αυτοματοποιημένη αντίστοιχα. Για τη μελέτη της ευαισθησίας της μεθόδου προσδιορίστηκαν τα όρια ανίχνευσης (Limit of Detection, LOD) και τα όρια ποσοτικοποίησης (Limit of Quantification, LOQ) και για τις δυο φουμονισίνες και με τα δυο πρωτόκολλα. Συγκεκριμένα το LOD και LOQ για την FBI ήταν 120 και 360 ng/mL και για την FB2 ήταν 63 και 189 ng/mL στη χειροκίνητη παραγωγοποίηση και 102 και 306 ng/mL και 27 και 81 ng/mL αντίστοιχα στην αυτοματοποιημένη παραγωγοποίηση. Η μέθοδος με την αυτοματοποιημένη παραγωγοποίηση ήταν σταθερή και ευαίσθητη και εφαρμόστηκε με επιτυχία για τον προσδιορισμό των φουμονισινών FBI και FB2 σε 13 δείγματα ερυθρών εμπορικών οίνων, από 8 χώρες, με ανακτήσεις 116 και 96% για τη φουμονισίνη FBI και FB2 αντίστοιχα. el
heal.abstract Fumonisins constitute a set of mycotoxins mainly produced by the fungi F. verticilliooides, F. proliferatum, Gibberella fujikuroi Km Aspergillus niger which often infect maize and other cereals like sorghum and rice as well as grapes and raisins and therefore they can be detected in the must and wine. It has been shown that fumonisins may cause liver and kidney toxicity, immunosuppression and neurotoxicity. Up until now at least 28 fumonisins have been isolated, while the World Agency for Research on Cancer (IARC) has classified fumonisin B1 as potentially carcinogenic substance (category 2B). The purpose of this study was to develop a methodology for the determination of fumonisins B1 and B2 (FBI and FB2) in commercial wines by the use of two different protocols. In the first protocol,the derivatization of fumonisins was applied using ortho- phthalaldehyde (OPA, O-phthaldialdehyde) as derivatization reagent which was prepared in the laboratory and added manually to each fumonisins standard solution in order to be analyzed by the method of high performance liquid chromatography, (HPLC, High Performance Liquid Chromatography) with fluorometric detector (spectrofluorometric detector). In the second protocol, by applying the same derivatization reagent but with a system of automated addition of reagent to each fumonisins standard solution and by the use of the same analysis method (HPLC), better results were obtained. The validation of the chromatographic method was determined by estimating/assessing the linearity and the sensitivity (precision) in the concentrations range of 500-2000 ng/mL. For the linearity study, two calibration curves were constructed (one per each fumonisin) by the use of six calibration points, that showed linear correlation factors (R:) of 0.984 and 0.948 for FBI and FB2 respectively, in the manual derivatisation, and of 0.987 and 0.990 respectively in the automated derivatisation. For the sensitivity study of the method, the detection limits (Limit of Detection, LOD) and quantification limits (Limit of Quantification, LOQ) for both fumonisins in both protocols were determined. Particularly, the LOD and LOQ for FBI were 120 and 360 ng/mL and for FB2 were 63 and 189 ng/mL in the manual derivatisation, as well as 102 and 306 ng/mL and 27 and 81 ng/mL, respectively in the automated derivatisation. The method of automated derivatization was stable and sensitive and it was successfully applied for the determination of fumonisins FBI and FB2 in 13 commercial samples of red wine, from 8 countries, with recoveries of 116 and 96% for fumonisin FB1 and FB2, respectively. en
heal.advisorName Καπόλος, Ιωάννης el
heal.committeeMemberName Αγριοπούλου, Σοφία el
heal.committeeMemberName Φαρμάκης, Λάμπρος el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 74 *


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναζήτηση Αποθετηρίου


Σύνθετη Αναζήτηση

Πλοήγηση

Ο Λογαριασμός μου

Στατιστικές