heal.abstract |
Στο πρώτο μέρος αναφέρονται μερικά εισαγωγικά στοιχεία σχετικά με την ιστορία της μελισσοκομίας και ακολουθεί περαιτέρω αναφορά στη βιολογία της κοινής μέλισσας (Apis mellifica), στο μελισσοκομικό εξοπλισμό, στη φυσιολογία και τη συμπεριφορά των τριών μορφών μελισσών (εργατριών, κηφηνών, βασιλισσών), στα προϊόντα του μελισσιού καθώς και στις ασθένειες και στους εχθρούς της μέλισσας. Στο δεύτερο κεφάλαιο παραθέτονται μερικά στατιστικά στοιχεία σχετικά με την παραγωγή και εμπορία του μελιού σε παγκόσμια αλλά και σε κλίμακα εντός της Ε.Ε. Σημειώνεται ότι τα στοιχεία για την παγκόσμια αγορά μελιού είναι μέχρι το 1984 διότι δεν υπάρχουν ακόμη νεώτερα επίσημα στοιχεία. Τα στοιχεία που αναφέρονται για τις εντός Ε.Ε χώρες, για την Ιαπωνία και για την Κύπρο είναι πιο σύγχρονες επίσημες στατιστικές εκτιμήσεις. Στο τρίτο και τελευταίο κεφάλαιο γίνεται λόγος για το ρόλο της μέλισσας και των άλλων εντόμων στην επικονίαση καλλιεργούμενων φυτών και περιγράφονται τρόποι αύξησης του ποσοστού καρπόδεσης με τη χρησιμοποίηση των μελισσών. Η θεώρηση του ρόλου της μέλισσας στην επικονίαση θα ήταν μονόπλευρη και ως ένα σημείο παραπλανητική, αν περιοριζόμασταν στις επιπτώσεις που έχει μόνο στα καλλιεργούμενα φυτά. Πολύ σημαντική είναι επίσης η συμβολή της μέλισσας στη διατήρηση της οικολογικής ισορροπίας σε ορισμένους βιότοπους, καθώς από τη δράση της στα άνθη πολλών αυτοφυών φυτών εξαρτάται ο εγγενής πολλαπλασιασμός των τελευταίων και η εξασφάλιση της τροφής πολλών φυτοφάγων ζώων. Οι έμμεσες και πολλές φορές όχι αμέσως αντιληπτές αλλά πάντοτε πολύ σημαντικές επιπτώσεις της μέλισσας στο περιβάλλον, την καθιστούν ουσιαστικό παράγοντα του οικοσυστήματος μας. |
el |