heal.abstract |
Η επέκταση των εσπεριδοειδών στην Ελλάδα ήταν ραγδαία μετά το β' παγκόσμιο πόλεμο. Οι κυριότεροι νομοί που καλλιεργούνται λεμόνια και γενικότερα εσπεριδοειδή είναι Κορινθία, Αχαΐα, Αργολίδα, Άρτα και Κυκλάδες. Παράλληλα στην Ελλάδα λειτουργούν αξιόλογες βιομηχανίες χυμοποίησης εσπεριδοειδών στη Σπάρτη, στην Άρτα και στα Χανιά. Ο νομός προσφέρεται για την καλλιέργεια μεγάλου αριθμού ειδών οπωροφόρων γιατί διαθέτει μεγάλη ποικιλία από κλιματικές συνθήκες. Αυτό οφείλεται στη γεωγραφική του θέση, στο ποικιλόμορφο ανάγλυφο και στη σοβαρή επίδραση της θάλασσας. Στο νομό μπορούν να καλλιεργηθούν υποτροπικά φυτά ( εσπεριδοειδή, ακτινίδια κ.τ.λ. ) αλλά παράλληλα και η παραγωγή μηλοειδών που χρειάζονται χαμηλές θερμοκρασίες για τη διακοπή του ληθάργου τους. Η μεγάλη βλαστική περίοδος και η ηλιοφάνεια βοηθούν την παραγώγη προϊόντων εξαιρεπκής ποιότητας. Με τη εφαρμογή πιο συγχρόνων μεθόδων εκμετάλλευσης και την εισαγωγή νέων ποικιλιών και υποκειμένων αυξήθηκε και η παραγωγή κατά στρέμμα. Η άνοδος του βιοτικού επιπέδου, η αύξηση της αγοραστικής δύναμης καθώς και οι διαιτητικές συνήθειες των καταναλωτών αύξησαν την κατανάλωση των δενδροκομικών προϊόντων. Οι αγορές των οπωροκηπευπκών διευρύνθηκαν γιατί οι εμπορικές συνθήκες επέτρεψαν τις εξαγωγές στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Η ανάπτυξη και βελτίωση των συγκοινωνιακών μέσων βοήθησε τη μεταφορά καρπών σε μεγάλες αποστάσεις. Η αύξηση των ψυκτικών χώρων, των χώρων κατάψυξης και των εργοστασίων συσκευασίας και μεταποίησης επέτρεψε τη διάθεση προϊόντων καθ' όλη τη διάρκεια του χρόνου. |
el |