heal.abstract |
Το πεπόνι καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις Ηπείρους, με σπουδαιότερες χώρες παραγωγής την Κίνα, τις Η.Π.Α., την Ρωσία, το Ιράν, το Μεξικό, την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Γαλλία, το Ισραήλ και την Ιταλία. Στην χώρα μας το πεπόνι καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις (υπαίθρια και υπό χαμηλή κάλυψη). Τα σπουδαιότερα κέντρα παραγωγής υπαίθριων πεπονιών είναι (κατά φθίνουσα σειρά): Έβρος, Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Ζάκυνθος και Αιτωλοακαρνανία. Αντίθετα το υπό κάλυψη (χαμηλό τούνελ και θερμοκήπιο) πεπόνι καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο (Ηλεία), στην Θεσσαλία (Τρίκαλα), στην Κρήτη (Ηράκλειο) και στην Ζάκυνθο. Μέχρι πριν 20 περίπου χρόνια, το πεπόνι αποτελούσε φρούτο καλοκαιρινής εποχής και μάλιστα των μηνών Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Με την χρησιμοποίηση όμως των πλαστικών και την εφαρμογή της γραμμικής κάλυψης, το πεπόνι παρουσιάζεται στην αγορά από τα τέλη Απριλίου και έπαψε πλέον να θεωρείται καλοκαιρινό φρούτο. Η καλλιέργεια πεπονιού υπό χαμηλή κάλυψη, αποτελεί μια πραγματικά δυναμική καλλιέργεια αν οργανωθεί σε σωστές βάσεις. Στην περιοχή της Μυρσίνης οι καλλιεργούμενες εκτάσεις πεπονιού, υπό χαμηλή κυρίως κάλυψη, χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η πρωίμιση και η αύξηση της παραγωγής με την εφαρμογή ορισμένων καλλιεργητικών τεχνικών, έτσι ώστε να μετατοπιστεί ο χρόνος παραγωγής σε εποχή που εξασφαλίζονται υψηλότερες τιμές διάθεσης του πεπονιού (τέλη Απριλίου-αρχές Μαίου). Η εν λόγω εργασία αποτελείται από δύο μέρη (γενικό και ειδικό μέρος) και συνδυάζεται με πίνακες και φωτογραφίες για την καλύτερη κατανόησή της. Το γενικό μέρος ασχολείται με την περιοχή της κοινότητας Μυρσίνης. Ειδικότερα με την γεωγραφική θέση και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της κοινότητας, την κατανομή της έκτασης της κοινότητας, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καλλιεργούμενων εκτάσεων, την πληθυσμιακή κατάσταση και την οικονομία της κοινότητας. Το ειδικό μέρος αναφέρεται στην δομή της εκμετάλλευσης (καλλιεργούμενες ποικιλίες, εμπόριο, απαιτούμενο εξοπλισμό), στα γενικά στοιχεία για τα καλλιεργούμενα φυτά (καταγωγή, βοτανική ταξινόμηση, ανθοφορία, καρπόδεση, φυτοπροστασία) και στην καλλιεργητική τεχνική (σπορά, εμβολιασμό, φύτευση, άρδευση, λίπανση, κλάδεμα, ωρίμανση, συγκομιδή, εμπόριο). Τέλος γίνεται η τεχνικοοικονομική ανάλυση της εκμετάλλευσης των 50 στρεμμάτων και αναφορά στα προβλήματα και τις προοπτικές της καλλιέργειας στην περιοχή της κοινότητας Μυρσίνης. |
el |