Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Πρότυπη καλλιέργεια 50 στρεμμάτων πεπονιού στην περιοχή Μυρσίνη Ηλείας

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Κοτίνη, Ελένη el
dc.date.accessioned 2015-11-25T06:05:24Z
dc.date.available 2015-11-26T03:00:59Z
dc.date.issued 2015-11-25
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17029
dc.title Πρότυπη καλλιέργεια 50 στρεμμάτων πεπονιού στην περιοχή Μυρσίνη Ηλείας el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Πεπόνια el
heal.keyword Καλλιεργητική τεχνική el
heal.keyword Εμπορία el
heal.keyword Συγκομιδή el
heal.keyword Κόστος el
heal.keyword Ηλεία el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 1999-02-01 el
heal.abstract Το πεπόνι καλλιεργείται σε όλες σχεδόν τις Ηπείρους, με σπουδαιότερες χώρες παραγωγής την Κίνα, τις Η.Π.Α., την Ρωσία, το Ιράν, το Μεξικό, την Ιαπωνία, την Ισπανία, την Γαλλία, το Ισραήλ και την Ιταλία. Στην χώρα μας το πεπόνι καλλιεργείται σε μεγάλες εκτάσεις (υπαίθρια και υπό χαμηλή κάλυψη). Τα σπουδαιότερα κέντρα παραγωγής υπαίθριων πεπονιών είναι (κατά φθίνουσα σειρά): Έβρος, Θεσσαλονίκη, Βοιωτία, Ζάκυνθος και Αιτωλοακαρνανία. Αντίθετα το υπό κάλυψη (χαμηλό τούνελ και θερμοκήπιο) πεπόνι καλλιεργείται κυρίως στην Πελοπόννησο (Ηλεία), στην Θεσσαλία (Τρίκαλα), στην Κρήτη (Ηράκλειο) και στην Ζάκυνθο. Μέχρι πριν 20 περίπου χρόνια, το πεπόνι αποτελούσε φρούτο καλοκαιρινής εποχής και μάλιστα των μηνών Ιουλίου-Αυγούστου-Σεπτεμβρίου. Με την χρησιμοποίηση όμως των πλαστικών και την εφαρμογή της γραμμικής κάλυψης, το πεπόνι παρουσιάζεται στην αγορά από τα τέλη Απριλίου και έπαψε πλέον να θεωρείται καλοκαιρινό φρούτο. Η καλλιέργεια πεπονιού υπό χαμηλή κάλυψη, αποτελεί μια πραγματικά δυναμική καλλιέργεια αν οργανωθεί σε σωστές βάσεις. Στην περιοχή της Μυρσίνης οι καλλιεργούμενες εκτάσεις πεπονιού, υπό χαμηλή κυρίως κάλυψη, χρόνο με τον χρόνο αυξάνονται. Σκοπός αυτής της εργασίας είναι η πρωίμιση και η αύξηση της παραγωγής με την εφαρμογή ορισμένων καλλιεργητικών τεχνικών, έτσι ώστε να μετατοπιστεί ο χρόνος παραγωγής σε εποχή που εξασφαλίζονται υψηλότερες τιμές διάθεσης του πεπονιού (τέλη Απριλίου-αρχές Μαίου). Η εν λόγω εργασία αποτελείται από δύο μέρη (γενικό και ειδικό μέρος) και συνδυάζεται με πίνακες και φωτογραφίες για την καλύτερη κατανόησή της. Το γενικό μέρος ασχολείται με την περιοχή της κοινότητας Μυρσίνης. Ειδικότερα με την γεωγραφική θέση και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της κοινότητας, την κατανομή της έκτασης της κοινότητας, το ιδιοκτησιακό καθεστώς των καλλιεργούμενων εκτάσεων, την πληθυσμιακή κατάσταση και την οικονομία της κοινότητας. Το ειδικό μέρος αναφέρεται στην δομή της εκμετάλλευσης (καλλιεργούμενες ποικιλίες, εμπόριο, απαιτούμενο εξοπλισμό), στα γενικά στοιχεία για τα καλλιεργούμενα φυτά (καταγωγή, βοτανική ταξινόμηση, ανθοφορία, καρπόδεση, φυτοπροστασία) και στην καλλιεργητική τεχνική (σπορά, εμβολιασμό, φύτευση, άρδευση, λίπανση, κλάδεμα, ωρίμανση, συγκομιδή, εμπόριο). Τέλος γίνεται η τεχνικοοικονομική ανάλυση της εκμετάλλευσης των 50 στρεμμάτων και αναφορά στα προβλήματα και τις προοπτικές της καλλιέργειας στην περιοχή της κοινότητας Μυρσίνης. el
heal.advisorName Καραμπέτσος, Ιωάννης el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 110 *


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics