heal.abstract |
Οι κηπευτικές καλλιέργειες σε θερμοκήπιο αποτελούν κλάδο δυναμικά εξελισσόμενο στον Νομό Ηλείας. Απο τις καλλιέργειες αυτές οι τομάτα καταλαμβάνει την πρώτη θέση ενώ τα τελευταία χρόνια παρατηρείται τάση αύξησης των εκτάσεων που καλλιεργούνται με πιπεριά και μελιτζάνα. Είναι γνωστό ότι οι καλλιέργειες σε θερμοκήπιο είναι ιδιαίτερα δύσκολες αφού απαιτούν συνεχή απασχόληση και πολύ εργασία. Επίσης χρειάζονται πείρα, ειδικές γνώσεις, συνεχή ενημέρωση, μεγάλη υπευθυνότητα και σωστό προγραμματισμό των εργασιών. Στην εργασία αυτή γίνεται μελέτη των καλλιεργειών αυτών και έγινε με βάση βιβλιογραφικές αναφορές μελετητών των γεωργικών θεμάτων καθώς και με πληροφορίες που συνέλεξα απο γεωπόνους και παραγωγούς. Η εργασία είναι χωρισμένη σε πέντε κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο αναφέ- ρονται στατιστικά στοιχεία που αφορούν τις καλλιέργειες του νομού, στο δεύτερο γίνεται περιγραφή της υπό μελέτη γεωργικής εκμετάλλευσης και δίνονται αγρονομικές και άλλες πληροφορίες για τα καλλιεργούμενα είδη (τομάτα, πιπεριά και μελιτζάνα). Στο τρίτο κεφάλαιο περιγράφονται οι καλλιεργητικές εργασίες απο την αρχή μέχρι και το τέλος της καλλιέργειας, ενώ στο τέταρτο κεφάλαιο γίνεται εκτενής αναφορά στα θέματα φυτοπροστασίας, που αποτελούν πρόβλημα για τις υπο μελέτη καλλιέργειες στην περιοχή Λεχαινών Ηλείας. Τέλος, στο πέυπτο κεφάλαιο παρατίθενται οικονομικά στοιχεία της καλλιέργειας και υπολογίζεται το οικονομικό αποτέλεσμά της. |
el |