heal.abstract |
Η Κορινθιακή σταφίδα είναι μια ποικιλία που σε παγκόσμιο επίπεδο ευδοκιμεί σχεδόν αποκλειστικά στη χώρα μας, στην οποία κατέχει την τρίτη θέση από πλευράς καλλιεργήσιμων εκτάσεων μετά τις ποικιλίες οινοποίησης και τη Σουλτανίνα (Πίνακας 1). Η καλλιέργειά της στην Ελλάδα εντοπίζεται στην Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά, με μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής τους νομούς Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας και Κορινθίας. Από τους πίνακες 1 και 2 που ακολουθούν φαίνεται ότι το 24% περίπου των εκτάσεων που καλλιεργούνται στην Ελλάδα με Κορινθιακή σταφίδα, βρίσκονται στο νομό Μεσσηνίας. Ακόμη από τα 76.325 στρέμματα της Μεσσηνιακής γης που καλλιεργούνται με αμπέλια διαφόρων ποικιλιών, τα 50.474 στρέμματα καλλιεργούνται με Κορινθιακή σταφίδα, δηλαδή το 66% περίπου των συνολικών αμπελουργικών εκτάσεων του νομού Μεσσηνίας. Η Κορινθιακή σταφίδα διατίθεται ως νωπό προϊόν και ως οίνος (το γλεύκος της συμμετέχει σε ποσοστό 49% στην παρασκευή του παγκόσμιας φήμης επιδορπίου Μαυροδάφνη). Το μεγαλύτερο όμως μέρος της παραγωγής ξηραίνεται και γίνεται η γνωστή μαύρη σταφίδα, που εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες σε χώρες όλου του κόσμου, αποφέροντας στους παραγωγούς υψηλά κέρδη. Μέσα από την εργασία που ακολουθεί γίνεται μια προσπάθεια παρουσίασης της καλλιέργειας της Κορινθιακής σταφίδας στο νομό Μεσσηνίας, ξεκινώντας από την εγκατάσταση του αμπελώνα, συνεχίζοντας με τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες και καταλήγοντας στον τρύγο και την εμπορία των παραγόμενων προϊόντων. |
el |