Ιδρυματικό Αποθετήριο Τ.Ε.Ι. Πελοποννήσου

Καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας στο νομό Μεσσηνίας τυποποίηση και εμπορία

DSpace/Manakin Repository

Show simple item record

dc.contributor.author Αλοίμονου Τζαμουράνη, Ευαγγελία el
dc.date.accessioned 2015-11-25T06:06:24Z
dc.date.available 2015-11-26T03:01:26Z
dc.date.issued 2015-11-25
dc.identifier.uri http://nestor.teipel.gr/xmlui/handle/123456789/17110
dc.title Καλλιέργεια κορινθιακής σταφίδας στο νομό Μεσσηνίας τυποποίηση και εμπορία el
heal.type Προπτυχιακή/Διπλωματική εργασία el
heal.secondaryTitle el
heal.keyword Σταφίδες el
heal.keyword Καλλιέργεια el
heal.keyword Συγκομιδή el
heal.keyword Εμπορία el
heal.contributorName el
heal.language gre el
heal.access free el
heal.accessText el
heal.license Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα el
heal.fileFormat PDF *
heal.recordProvider ΤΕΙ Πελοποννησου el
heal.publicationDate 2002-02-01 el
heal.abstract Η Κορινθιακή σταφίδα είναι μια ποικιλία που σε παγκόσμιο επίπεδο ευδοκιμεί σχεδόν αποκλειστικά στη χώρα μας, στην οποία κατέχει την τρίτη θέση από πλευράς καλλιεργήσιμων εκτάσεων μετά τις ποικιλίες οινοποίησης και τη Σουλτανίνα (Πίνακας 1). Η καλλιέργειά της στην Ελλάδα εντοπίζεται στην Πελοπόννησο και τα Ιόνια νησιά, με μεγαλύτερα κέντρα παραγωγής τους νομούς Αχαΐας, Μεσσηνίας, Ηλείας και Κορινθίας. Από τους πίνακες 1 και 2 που ακολουθούν φαίνεται ότι το 24% περίπου των εκτάσεων που καλλιεργούνται στην Ελλάδα με Κορινθιακή σταφίδα, βρίσκονται στο νομό Μεσσηνίας. Ακόμη από τα 76.325 στρέμματα της Μεσσηνιακής γης που καλλιεργούνται με αμπέλια διαφόρων ποικιλιών, τα 50.474 στρέμματα καλλιεργούνται με Κορινθιακή σταφίδα, δηλαδή το 66% περίπου των συνολικών αμπελουργικών εκτάσεων του νομού Μεσσηνίας. Η Κορινθιακή σταφίδα διατίθεται ως νωπό προϊόν και ως οίνος (το γλεύκος της συμμετέχει σε ποσοστό 49% στην παρασκευή του παγκόσμιας φήμης επιδορπίου Μαυροδάφνη). Το μεγαλύτερο όμως μέρος της παραγωγής ξηραίνεται και γίνεται η γνωστή μαύρη σταφίδα, που εξάγεται σε μεγάλες ποσότητες σε χώρες όλου του κόσμου, αποφέροντας στους παραγωγούς υψηλά κέρδη. Μέσα από την εργασία που ακολουθεί γίνεται μια προσπάθεια παρουσίασης της καλλιέργειας της Κορινθιακής σταφίδας στο νομό Μεσσηνίας, ξεκινώντας από την εγκατάσταση του αμπελώνα, συνεχίζοντας με τις απαραίτητες καλλιεργητικές φροντίδες και καταλήγοντας στον τρύγο και την εμπορία των παραγόμενων προϊόντων. el
heal.advisorName Πετροπούλου, Σμαραγδή el
heal.committeeMemberName el
heal.academicPublisher ΤΕΙ Πελοποννήσου el
heal.numberOfPages 74 *


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Advanced Search

Browse

My Account

Statistics