heal.abstract |
Η μαστίχα είναι από τα λιγότερο γνωστά καλλιεργούμενα είδη. Η καλλιέργεια της είναι αυστηρά περιορισμένη στο Ν. Χίου. Στην εργασία αυτή παρουσιάζεται η καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου και η παραγωγή μαστίχας στο Ν. Χίου. Το περιεχόμενο της εργασίας χωρίζεται σε 5 κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο διερευνάται η γεωργοοικονομική κατάσταση του Νομού (συνολικά), τόσο των περιοχών που καλλιεργούν, όσο και αυτών δεν καλλιεργούν μαστίχα. Το δεύτερο κεφάλαιο περιλαμβάνει την καλλιέργεια του μαστιχόδεντρου. Τα στοιχεία που αναλύονται αφορούν τους βοτανικούς χαρακτήρες του φυτού, τις εδαφοκλιματικές απαιτήσεις του, την τεχνική της καλλιέργειας και την παραγωγή μαστίχας. Στο τρίτο κεφάλαιο μελετάται το κόστος εγκατάστασης της μαστιχοφυτείας και το κόστος παραγωγής της μαστίχας. Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται στοιχεία για την Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, την επεξεργασία, την τυποποίηση, τις χρήσεις και ιδιότητες της μαστίχας, τα παράγωγά της καθώς και την εμπορία. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο δίνονται τα συμπεράσματα της μελέτης. |
el |