heal.abstract |
Η παρούσα εργασία, που εντάσσεται στα πλαίσια του ερευνητικού προγράμματος “Ποιότητα παραγόμενης εμπορικής πατάτας του Ν. Μεσσηνίας” που διεξάγεται από το 1998 στο Τ.Ε.Ι. Καλαμάτας (Εργαστήριο Γεωργίας) , ερευνά την περιεκτικότητα νιτρικών στην εαρινή πατάτα του Ν. Μεσσηνίας κατά το έτος του 2001. Λαμβάνοντας υπ’ όψιν την παγκοσμίους αυξανόμενη ανησυχία για τα επίπεδα νιτρικών στα γεωργικά προϊόντα, η έρευνα αυτή παρουσιάζει αφενός θεωρητικά στοιχεία και αφετέρου πειραματικά δεδομένα που θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμα στην προσπάθεια βελτίωσης της ποιότητας και εμπορικής αξίας της εαρινής πατάτας του εν λόγω νομού. Η εργασία αποτελείται από δύο μέρη, το θεωρητικό και το πειραματικό. Στο πρώτο μέρος, στο θεωρητικό, αναφέρονται ιστορικά και στατιστικά στοιχεία, καθώς, επίσης, και πληροφορίες για την μορφολογία και την βοτανική ταξινόμηση του φυτού. Γίνεται εκτεταμένη αναφορά όσον αφορά στην καλλιέργεια της και παρουσιάζονται σχετικά στοιχεία για το Ν. Μεσσηνίας. Τέλος, δίδεται μια γενική εικόνα για τα νιτρικά και την περιεκτικότητα τους στα φυτά και αναφέρονται οι κίνδυνοι που προκύπτουν για την υγεία του ανθρώπου. Στο δεύτερο μέρος, στο πειραματικό, αναφέρονται τα υλικά και η μέθοδος που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπόνηση της πειραματικής αυτής εργασίας. Αναλύονται, καθώς επίσης παρουσιάζονται, τα αποτελέσματα με τη βοήθεια πινάκων και γραφημάτων. |
el |